Rágókákat, csörgőket és sípoló játékokat ellenőrzött a hatóság

2016. november 2. 20:38
A hatóság a csecsemőknek szánt játékok közül a csipogók, rágókák és csörgők ellenőrzését végezte el: a vizsgált termékek több, mint fele megbukott a teszten.

Ezen termékek biztonsági követelményei a legszigorúbbak, amelyek figyelembe veszik a babák eltérő élettani tulajdonságait, például azt, hogy mindent, így a játékokat is a szájukba veszik, mert a környezetükben lévő tárgyakat elsődlegesen észleléssel, tapintással és ízleléssel „tanulják meg”.

A nem megfelelő szilárdságú és kialakítású, vagy a nem megfelelő anyag összetételű termékek balesetet okozhatnak, illetve egészségkárosító hatásúak lehetnek. Lényeges tehát kiemelt figyelmet fordítani annak ellenőrzésére, hogy ez a három éven aluli gyermekek által használt, széles választékban kínált termékcsoport kielégíti-e az uniós normáknak megfelelő és jelenleg érvényben lévő, magas biztonsági szint teljesítését előíró műszaki szabályozást.

A biztonsági vizsgálatok keretében 22 db játékból (3 db hűtőfolyadékos rágóka, 4 db csörgővel kombinált rágóka, 13 db csörgő, és 2 db sípoló játék) történt mintavétel és 12-féle termék nem felelt meg a követelményeknek.

 

 

A vizsgálatok a csörgők vonatkozásában általános követelményekre (ütővizsgálat, kis alkatrészek vizsgálóhengere, hegyes végződések, bizonyos játékok alakja és mérete) irányultak, valamint az előírt figyelmeztető felirat meglétére, amelyet a bölcsőhöz, gyermekágyhoz vagy gyermekkocsihoz rögzíthető játékoknál kell feltüntetni a biztonságos használat érdekében.

A folyadékkal töltött hűsítő rágókák esetében tömítettség vizsgálatra került sor, melynél követelmény, hogy a vizsgálatkor nem keletkezhet rés vagy repedés, amelyen a folyadék kiszivároghat. Ezen kívül a folyadékos rágókákon a biztonságos használathoz szükséges figyelmeztető mondat meglétét ellenőrizték a szakemberek.

A sípoló játékoknál húzóvizsgálattal ellenőriztük a játékban lévő síp eltávolíthatóságát, illetve azt, hogy a síp belefér-e a kis alkatrészek vizsgálóhengerébe.

A laboratóriumban elvégzett vizsgálatok és azok eredményei:

  • Ütővizsgálatra 17 db bébi játék — 13 db csörgő, illetve 4 db csörgővel kombinált rágóka — esetében került sor, melyből 6 db csörgő esetében a követelmény nem teljesült. Az elvégzett kockázatértékelés alapján a 6 db kifogásolt játék mindegyike a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a csecsemőkre és a kisgyermekekre nézve. A 6 db kifogásolt csörgőből 5 db esetében hegyes végződések keletkeztek a vizsgálat során, ami a sérülésveszély szempontjából közepes kockázatot jelent a felhasználókra.
  • A húzóvizsgálat 2 db sípoló játékot érintett, melyek egyike sem felelt meg az előírt vizsgálati követelménynek. Mindkét sípoló játék a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a kisgyermekekre nézve.
  • A tömítettség vizsgálat 6 db játékra terjedt ki. Valamennyi hűtőfolyadékot tartalmazó rágóka megfelelőnek bizonyult a vizsgálatok során.

Az előírt figyelmeztető mondatok feltüntetésének hiánya, illetve a figyelmeztető korcsoport jelölés nem megfelelő alkalmazása miatt összesen 9 termék esett kifogás alá. A biztonságos használathoz előírt figyelmeztető mondatot 5 db játéknál (4 db kocsi csörgőnél és 1 db csörgővel kombinált hűtőfolyadékos rágókánál) egyáltalán nem tüntették fel, míg további 4 játék esetében a figyelmeztető korcsoport jelölést és a fulladásveszélyre felhívó figyelmeztető mondatot együtt szerepeltették. Ez utóbbi esetben a 3 év alatti gyermekeket a fulladásveszély miatt kizárva a felhasználók köréből, holott a játékot számukra készítették.

A 3 év alatti gyermekek számára nem készülhet olyan játék, amely számukra fulladásveszélyes.

A laborvizsgálatot követő kockázatértékelés alapján megállapításra került, hogy a vizsgált játékok közül 8-féle (36,4%) a rendeltetésszerű használat során a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot hordoz. 5-féle termék (22,7%)  a sérülés veszély közepes kockázata miatt jelent veszélyt a gyermekek egészségére. A megállapított nem megfelelőségek összevontan kerültek értékelésre, figyelemmel arra, hogy 5 termék esetében két vizsgált jellemző nem teljesült.

A veszélyes játékok forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázat miatt e termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A vizsgált termékek listája itt található:

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés