Egészséges a kurkuma, de nem mindegy, hogyan eszi

2016. október 03. 16:46

A kurkuma az ázsiai konyhák gyakori fűszere, itthon nem állandó eleme a fűszerpolcnak, bár inyenceknél és az egzotikumokat kedvelőknél előfordul. Az Origo cikke alapján úgy tűnik, érdemes beszerezni, a reggeli omlett vagy joghurt állandó eleme lehet. Azért receptet ne keressen a cikkben!

2016. október 03. 16:46

Több ezer tudományos cikket publikáltak már a kurkuma, illetve fő hatóanyagának, a kurkiminnak a laboratóriumi vizsgálatáról. Ezek közül néhány ígéretes egészségügyi eredményekről számolt be. A kísérleteket azonban főként egereken végezték és irreálisan nagy adagokkal. A való világban, emberekkel eddig igen kevés vizsgálatot folytattak.

A BBC Bízz bennem, orvos vagyok (Trust Me, I'm A Doctor) műsora vezető szakemberek segítségével 100 önkéntest toborzott egy új kísérlethez. A résztvevők közül csak néhány fogyasztott rendszeresen kurkumát.

A vizsgálatban három csoportra osztották az önkénteseket. Az egyik csoport résztvevőinek naponta egy teáskanálnyi kurkumát kellett elfogyasztaniuk, ideális esetben a táplálékukba keverve. A másik csoport tagjait ugyanennyi kurkumát tartalmazó táplálékkiegészítő elfogyasztására kérték, a harmadik csoportnak pedig kurkumát nem tartalmazó placebót adtak. A teáskanálnyi kurkumát fogyasztók találékonyak voltak a fűszer beszedésében: a bevitel módja a meleg tejjel keveréstől a joghurttal való fogyasztáson át sokféle volt. Sokan még így is utálták az ízét.
 
A kurkumafogyasztás hatékonyságát egy új teszttel vizsgálták meg, amelyet Martin Widschwendter és csoportja fejlesztett ki a londoni University College-ban.
 
Így tehát a műsor készítői felkérték Widschwendter professzort, hogy vizsgálja meg az önkéntesek vérsejtjeiben található DNS metilációs mintázatát a kísérlet kezdetekor és befejezésekor. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kísérlet feltár-e valamilyen változást a rák és más betegségek, például allergiák kialakulásának kockázatában. Ilyen vizsgálatot korábban még sosem végeztek.
 
A placebót szedő csoportban nem találtunk semmilyen változást"– mondta a professzor, ami nem okozott meglepetést. Érdekesebb volt, hogy a kiegészítőt szedő csoportban sem tudtak kimutatni semmilyen különbséget. Ez némiképp meglepő és csalódást keltő volt. A legizgalmasabb viszont a harmadik csoport eredménye volt.
 
Abban a csoportban, amely az ennivalóba keverve szedte a kurkumaport, jelentős változásokat vettünk észre" – mondta Widschwendter. „Találtunk egy gént, amely különösen nagy eltérést mutatott. És ami érdekes, az az, hogy erről a génről már tudtuk, hogy szerepet játszik három specifikus betegség kialakulásában: depresszió, asztma és ekcéma, valamint rák. Ez valóban meghökkentő felfedezés."
 
További kísérletek kellenek
 
Arra, hogy miért csak az utolsó csoportban volt hatásos a kurkuma, a kísérletben résztvevő egyik orvos azt a magyarázatot adta, hogy valószínűleg a zsír hozzáadása vagy a melegítés segít az aktív hatóanyagok oldhatóbbá tételében, és így a jobb felszívódásában.
 
Mivel a csoport tagjai a legkülönfélébb élelmiszerekkel vitték be a kurkumát, és mindegyiküknél megfigyelhető volt a génváltozás, ezért nagy valószínűséggel kizárható, hogy nem a kurkuma volt hatásos, hanem valamelyik „bevivő" élelmiszer.
 
Természetesen a most kapott eredmények megerősítéséhez még sok további kísérlet szükséges. De úgy tűnik, hogy a kurkuma jótékony hatása mégsem teljesen légből kapott.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik