Max Gladstone: Nagyrészt halott

2016. augusztus 24. 10:52

Pomsár Péter
Szubjektív Kultnapló
Steampunk urban fantasy-krimi kapitalista istenekkel, mágus-jogász-detektívekkel, élő vízköpőkkel, kocsis nélküli hintókkal és majdnem szó szerint alvilági szórakozóhelyekkel.

A Nagyrészt halott világa meglepően emlékeztet a miénkre. Ugyan mágiára és isteni hatalomra épül a gazdaság, szoborszerű, néma rendőrök és kocsis nélküli lovasfogatok járják Alt Coulomb utcáit, a szórakozóhelyeken gyakori vendégek a vámpírok és az eleven vízköpők baljós jelenléte is megkerülhetetlen, bizonyos dolgoktól nehéz elvonatkoztatni. A világ földrajza és történelme hasonlónak tűnik, amennyiben itt is van egy régóta lakott »óvilág« és egy nyilvánvalóan később felfedezett »újvilág«, a korlátlan lehetőségek hazája és kulturális olvasztótégely, ismerősek a nevek és egy ponton Kínára is utal a szerző, úgyhogy akár alternatív történelmi fantasyként is olvashatjuk. Viszont ezt ügyesen, logikusan és egyáltalán nem tolakodóan sikerült megoldani, így semmit nem von le a regény élvezeti értékéből (ellentétben más, hasonló próbálkozásokkal), megkockáztatom, hogy sok olvasónak még csak fel sem tűnik.

Gladstone világépítési tehetsége nyilvánvaló: élő világot hoz létre anélkül, hogy túlmagyarázná a dolgokat, jól érződik a konkrétan le nem írt, de kidolgozott és használt rendszer mélysége a közvetlenül bemutatott környezet és jelenetek mögött. A karakterekkel is ügyesen bánik, a legtöbben persze hozzák a krimikből és (urban-) fantasykből ismert sablonokat, de az egyedi vonásaik többnyire nem csak a látszat kedvéért lettek megalkotva, hanem a történet szempontjából is van jelentőségük, ami nagyon fontos. Igen, a láncdohányos kispap sem véletlenül füstöl annyit :)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában