A bénák is újra járnak az őssejt kezelés után

2016. június 12. 4:10
Az őssejtterápiát egyre szélesebb körben alkalmazza az orvostudomány, ez az egyik leggyorsabban fejlődő kutatási ág. Amerikai kutatók most egy új terápiás területen, a stroke utáni bénulás gyógyításában értek el úttörő eredményt ilyen kezelés alkalmazásával-adta hírül az Origó

A Stroke című amerikai tudományos folyóiratban bemutatott kisléptékű tanulmányukban a Stanford Egyetem kutatói módosított donor őssejteket fecskendeztek be közvetlenül olyan betegek agyába, akiknek mozgásfunkcióit károsította súlyosan a betegség.

 
Ismét járnak azok a betegek, akik eddig tolószékhez voltak kötve. Ismét képesek mozgatni hüvelykujjukat azok, akik eddig képtelenek voltak erre" – idézte Gary Steinberg professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.
 
Az általa vezetett klinikai próbákba 18 beteget vontak be. A terápia alkalmazásakor kis lyukat fúrtak a betegek koponyájába, ezen keresztül fecskendezték be az őssejteket számos helyre a stroke károsította területek határvonalán. Az SB623 nevű őssejt felnőtt donorok csontvelőjéből származott, amelyeket módosítottak, hogy jótékonyan megváltoztassa a sejtek képességét a neurológiai funkciók helyreállítására.
 
A betegek átlagéletkora 61 év volt. Valamennyien a beavatkozás előtt hat hónappal-három évvel estek át első és egyetlen stroke-jukon. Valamennyi esetben a stroke az agy cortex alatti területét érintette és súlyosan károsította a motorikus funkciókat. Egyes betegek képtelenek voltak járni, mások nem tudták a kezüket mozgatni.
 
A beavatkozást enyhe érzéstelenítésben végeztek, a betegek maguknál voltak mindvégig, és már másnap elhagyhatták a kórházat.
 
MEGNYÍLT AZ ÚT EGY NAGYOBB KLINIKAI VIZSGÁLAT ELŐTT
 
Az eredmények szerint valamennyi betegnél jelentős javulás következett be egy hónapon belül és ez a javulás hónapokon keresztül folytatódott. Nem figyeltek meg rendellenességet a betegek vérében, néhányuknál múló hányinger és hányás lépett fel, 78 százalékuk panaszkodott fejfájásra.
 
A kutatók kimutatták, hogy a befecskendezett őssejtek a beavatkozás után egy hónappal elkezdtek eltűnni, és két hónap alatt teljesen eltűntek. A tanulmány azt is felfedte, hogy a stroke betegek állapotában beállt javulás független volt életkoruktól vagy betegségük súlyosságától.
 
Idősebb emberek általában nem reagálnak ugyanolyan jól a kezelésekre. De mi azt tapasztaltuk, hogy a 70 évesek állapota is jelentősen javult" – hangoztatta Steinberg.
 
A kevés emberrel végzett klinikai próbával elsősorban az eljárás biztonságosságáról akartak meggyőződni a szakemberek, az ígéretes eredmények azonban megnyitották az utat egy szélesebb körű klinikai vizsgálat előtt, amely hamarosan kezdődik.  

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés