Nyomasztó idők jelei – a női lelkészség tilalmáról

2016. június 8. 17:27

Laborczi Dóra
Kötőszó
A nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés tehát az evangélium szellemiségétől idegen, az egyenlőtlenség bármelyik nem kárára biztosan nem szerepel Isten tervében.

„Egy hivatalos egyházi döntés értelmében, nem végezhetnek többé lelkészi szolgálatot a nők Lettországban. Nem régi hagyományról van szó: 1975 óta lehettek nők is lelkészek, de mostantól – mintegy húszéves egyházvezetői törekvés végeredményeképpen – nem. (...)

Miközben a katolikus egyház feje sorra teszi a gesztusokat a nők egyházi életet érintő, szélesebb körű bevonását, és szolgálati területeik bővítését illetően, csendben erősödik egy másik folyamat, amelyik örömmel venné a nők száműzését a lelkészi szolgálatból. Ennek egyik szomorú jele a lett döntés. Régóta halljuk itthon is, hogy a lelkészi szolgálatra nők nem alkalmasak, mert vezető szerep nem való nekik, túl érzelmesek, sőt, megtörténik az is, hogy egy gyülekezet nyíltan kifejezi: nem szeretnének női lelkészt. Azt gondoltuk, hogy ezek lassan elszigetelt esetek lesznek, és hogy ezek is el fognak tűnni majd, mikor a tapasztalat felülírja az előítéleteket.

A lett helyzet azért nyomasztó, mert azt mutatja meg, hogy a törvénybe írt előítéletek vakká tesznek bennünket az egyéni teljesítményekkel, süketté az elhívással szemben. Az egyetemes papság reformátori gondolatával kapcsolatban is elgondolkodtató, ráadásul az ige terjesztésének intézményesített lehetőségét leszűkíti az emberek egy jól meghatározható csoportjára, ami konkrét diszkrimináció. (...)

Az élet minden területén, beleértve a gyülekezeti életet is, érdeme és elhívása szerint kellene tudni működni minden embernek, evangélikus hagyomány szerint egyedül Krisztusba, és az ő kegyelmébe vetett hite és elhívása alapján. Ha egy törvény vagy egy adott társadalmi berendezkedés – amelyik kulturálisan az európai kontinenshez köthető – mindezt akadályozza, akkor azzal a döntéssel szemben teológiai és emberi jogi alapon is állást foglalhatunk. Elsősorban azon az alapon, hogy a férfi és a nő teremtettségében, lényegében, egzisztenciájában, Isten előtt állásában azonos és egyenlő értékű lény, amit számos igeszakasz is megerősít. Nemiségéből adódóan sem a férfi, sem a nő nem jelent nagyobb értéket, ezért nem lehet alárendeltje egyik sem a másiknak. Ráadásul Isten minden ember számára – a föld többi élőlényétől eltérően – megbízást is adott: értelme miatt felelősséggel, feladatokkal, a döntés hatalmával ruházta fel. A nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés tehát az evangélium szellemiségétől idegen, az egyenlőtlenség bármelyik nem kárára biztosan nem szerepel Isten tervében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"egyenlőtlenség bármelyik nem kárára biztosan nem szerepel Isten tervében"

Persze, mind a kettőnek van mind a kettője igaz?

Nem, Dóra!
Isten előtt egyenrangú, egyenjogú, egyenértékű a férfi és a nő, de NEM azonos.

"Isten előtt állásában azonos és egyenlő értékű lény, amit számos igeszakasz is megerősít."

Mi katolikusok ezt gondoljuk ebben a témában, durván 2000 év óta.

http://www.depositum.hu/noipap..

Ezt a varázsgömbödben láttad, vagy kávézaccból jósoltad?

Amennyire a diákokat megismertem, pont az ellenkező tendenciát látom. Általában középosztálybeli, jó tanuló gyerekek járnak templomba, sajnos a legritkább eset, hogy valaki a városunk rosszabb iskoláiból fölbukkanjon nálunk. Fő is a fejünk, hogy mit kezdjünk ezzel. A cigány-családoknak pl. csak elenyésző kisebbsége jár rendszeresen templomba, nem véletlenül gondolkodik minden felekezet a cigány-pasztoráció erősítésén.

Az én katolikus véleményem némileg paradox. Ha ugyanis a protestáns keresztény lelkész csak prédikátor, a mögötte levő folyamatos apostoli hagyomány nélkül, akkor ugyanúgy lehet hölgy is, mint ahogy katolikus hitoktatók is lehetnek hölgyek. Emiatt nem is értem a lett lutheránusokat, vagy inkább csak annyit látok a döntésükben, hogy nagyon keményen el akartak határolódni a svédektől.

Viszont katolikus pap az csakugyan nem lehet nő, mivel a katolikus papság koncepciója, hogy a katolikus papság ugyanúgy egy testületet alkot a keresztények között, mint ahogy az apostolok egy testületet alkottak Jézus közvetlen tanítványai között, és ezt a testületi jellegüket kézrátételek által máig tovább is adták. Márpedig az apostolok testülete, a bibliai "tizenkettő" az bizony tizenkét férfi volt. Mi katolikusok nem csak a pápánál nem lehetünk pápábbak, hanem a megváltónknál sem megváltóbbak.

Akkor nálad pattog a labda: föl kellene sorolni még egy olyan, Szentírásban dokumentált tulajdonságot, amely mind a 12-t jellemezte, és amely a kiválasztásuknál szempont lehetett.

A nőtlenség pl. nem ilyen, emiatt a katolikus egyház elvben lehetségesnek is ismeri el a nős papságot, sőt, a megszokott latin katolikus rítuson kívül vannak is működő nős katolikus papjaink.

Nota bene: a 12 az darabra valójában 13, mivel Júdás árulása után maguk az apostolok beválasztották a testületbe Mátyást.

Azért azt a "Sötét Középkort" át kéne gondolni még egyszer.

Nem ismerjük a 12 apostol szakmáját. Többen halászok voltak, Lévi vámos, oszt ennyi. Ácsról én nem tudok, azt Jézus nevelőapja kapcsán említi a Szentírás. A nem ismert szakmájú apostolok között akár tehenész is lehetett.

Ha a Szentírás és más források nem hangsúlyozzák, akkor ez nem tűnik lényeges szempontnak.

Ellenben név szerinti fölsorolás, és ebből következően az az ismeret, hogy mindannyian férfiak voltak, pedig női tanítványnévsorok is vannak (vö. Lk 8,2-3), elég lényegesnek tűnik.

Az a nagy helyzet, hogy az értelmiség jár templomba.

Igen a fenenagy jólétben az ember el tud felejtkezni Istenről, mert azt hiszi magáról, hogy mindenható.

Aztán amikor beüt a baj, betegségek, tragédiák képében, egyből tudja, hol lakik az Isten.
Gondold csak végig, hogy mi van egy terrortámadás után? Mindenki rohan a templomba imádkozni, szentmisékre.

Ráadásul ez nem egy helyszíni közvetítés volt.

Hú, tényleg nem semmi ekkora baromságot ideböfögni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés