Akinél ezt észlelik, az felébred a kómából!

2016. május 30. 6:12
Orvosnak és hozzátartozónak is embert próbáló feladat egy-egy kómás beteg mellett állni és hosszú ideig reménykedni a bizonytalanban, hiszen eddig nehezen tudták megjósolni, vajon van-e esély arra, hogy az illető valaha is öntudatra ébredjen. Az Origo cikke szerint most úgy tűnik, találtak olyan megbízható vizsgálati módszert, amellyel szakemberek képesek ezt előre megállapítani.

A Current Biology című folyóirat legfrisebb számában most arról számolnak be dán és belga kutatók, hogy az agy által felhasznált glükóz (vércukor) mennyiségének meghatározásával közvetlenül lehet következtetni a páciens aktuális éberségi szintjére, valamint arra, hogy az elkövetkező egy éven belül milyen valószínűséggel fogja visszanyerni az öntudatát.

 
A teljes agy energiaforgalma csaknem valamennyi általunk vizsgált esetben utalt a tudatosság aktuális szintjére, vagy megjósolta az öntudat későbbi visszatérésének esélyét. Eredményeink azt mutatják, hogy agysérülést követően a tudatosság fenntartása bizonyos minimális agyi energiafelhasználáshoz köthető” – foglalta össze az általa jegyzett közlemény tartalmát a Koppenhágai Egyetemen és az amerikai Yale Egyetemen is dolgozó Ron Kupers.
 
Kupers és munkatársai a jelenleg a betegágy mellett alkalmazott rutinvizsgálatoknál megbízhatóbb eljárást kívántak kidolgozni a tudatosság pillanatnyi és lehetséges jövőbeni szintjének felmérésére. E célból 131, agysérülés miatt részleges vagy teljes tudatvesztésben szenvedő beteg agyi glükóz-anyagcseréjét vizsgálták meg pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével. A vizsgálat során a betegek keringésébe juttatott, radioaktív fluorizotóppal jelölt glükóz-analóg halmozódását mérték az agyban. Mivel ezt a molekulát az energiatermelő anyagcsere a valódi glükózzal azonos módon kezeli, a jelölt glükóz átáramlásából a teljes glükózforgalomra, ebből pedig az energiafelhasználásra lehet következtetni.
 
A vizsgálat szoros összefüggést mutatott ki a betegek ingerekre adott válaszadó képessége és a teljes agykéreg energiaforgalma között. Azok a páciensek, akiknek az agykérge a normális érték 42 százalékánál kevesebb energiát használt fel, teljesen öntudatlannak bizonyultak, és az egy éves utánkövetési időszak végéig sem nyerték vissza az eszméletüket.
 
Ezzel szemben azok a betegek, akiknek az agya ennél a határértéknél magasabb aktivitást mutatott, szinte valamennyien vagy már a vizsgálat idején is mutatták az öntudat jeleit, vagy az utánkövetési időszak alatt nyerték vissza reakcióképességüket.
 
Összességében az agyi anyagcsereráta a betegek 94 százalékában egyértelmű kapcsolatot mutatott a tudatosság aktuális szintjével vagy annak későbbi visszanyerésével….
 
A biztosan levonható tanulság egyelőre annyi, hogy a tudatosság rendkívül energiaigényes folyamat, amely az agy egészét igénybe veszi
– teszi hozzá Kupers. – „Ezt az alapvető élettani sajátosságot kihasználhatjuk a klinikumban arra a célra, hogy megállapítsuk, milyen eséllyel nyerhetik vissza az eszméletüket a súlyos agysérülést szenvedett pácienseink.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés