Ingyenorvos – dupla ár

2016. április 21. 6:30

Dr. Fendler Judit
…szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a legszegényebb országok egészségügyi ellátásának „modellje" felé haladunk, mivel a GDP-arányosan amúgy is alacsony egészségügyi finanszírozáson belül a magánfinanszírozás lassan meghaladja a közfinanszírozást….
A rendszer igazságtalan a középosztállyal és a szegényekkel is. Csak a vállalkozó elit jár jól, amely minimális egészségügyi hozzájárulást (havi 7050 Ft) fizet, tehát nem tesz be »feleslegesen« pénzt a közösbe, de ha szüksége van rá, a drága ellátást „kiveheti" belőle.

A középosztály jellemzően bérből és fizetésből él, így az egészségbiztosítási járulékot (ami a munkavállalónál a bruttó bér 7%-a, a munkáltatónál 8%-a) fizeti, de ha teheti, nem veszi igénybe a közszolgáltatást, hanem a magánszolgáltatókhoz fordul. A szegények, ha van munkájuk, kifizetik az ellátásukat a járulék keretében, ha nincs, az állam fizet helyettük. Magánszolgáltatást nem tudnak igénybe venni, a közellátáshoz az alacsony informáltságuk, csekély »hálapénzképességük«, helyhezkötöttségük miatt korlátozottan férnek hozzá.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés