Ezt sosem gondolta volna a D-vitaminról

2016. április 10. 0:09
Itt a tavasz, egyre növekszik a napos órák száma. Sajnos az orvosok manapság inkább eltanácsolnak a napozástól, hivatkozva bőrt károsító hatására. Angol tudósok viszont az MTI által közzétett információ szerint most arról számoltak be, hogy a szervezetben napsütés hatására termelődő vagy más úton bejuttatott D-vitamin még a szívet is jelentősen képes erősíteni. Zavaró tényező azonban, hogy a kutatás elég kevés részvevővel zajlott.

A 163 szívbeteg részvételével folytatott kutatás kimutatta, hogy a bőrt érő napsütés hatására képződő D-vitamin szedése nyomán a szív működése javult, nagyobb erővel tudta a szervezetbe pumpálni a vért.

 
A Leedsi Oktatókórház kutatócsoportja, amely az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának tanácskozásán mutatta be a tanulmányt, „meglepőnek" nevezte az eredményt – tudósított a BBC hírportálja. A D-vitamin a csontok és a fogak egészségében létfontosságú szerepet játszik, azonban sokaknál mutatható ki a hiánya. A kutatásban résztvevők átlagos életkora 70 év volt, és mint sokaknak ebben az életkorban, még nyáron is alacsony volt a D-vitamin-szintje.
   
Kevesebb időt töltenek kint, ám a bőr D-vitamint előállító képessége is veszít a hatékonyságából, még nem nagyon tudjuk, miért" – magyarázta Klaus Witte kardiológus. A kutatásban részt vevő betegek egy csoportja 100 mikrogrammos D-vitamin-tablettát, a másik csoportja hatóanyag nélküli, cukros pirulát kapott egy éven át minden nap. A kutatók megmérték, hogyan hat az étrend-kiegészítő a szívizomgyengeségre. A mérésekben kulcsfontosságú volt a szívverésenként a szívkamrákból kifelé pumpált vér mennyisége.
   
Egészséges felnőttnél 60 és 70 százalék közötti a kipumpált vér aránya, szívizomgyengeséggel élőknél azonban csak a szívben lévő vér mintegy negyedét sikerül az izmoknak kijuttatniuk. Azoknál a résztvevőknél, akik D-vitamint szedtek, a 26 százalék 34 százalékra emelkedett.
   
Ez igen nagy növekedés, akkora, amekkorát a drága kezelésektől várunk. Olcsó, mint a csipsz, nincs mellékhatása és hatásosan javít a már orvosi kezelés alatt álló betegek állapotán" – magyarázta Witte. A kutatók azt is kimutatták, hogy a betegek szíve kisebb lett, ami arra utal, hogy erősebbé és hatékonyabbá vált.
   
A Brit Szív Alapítvány munkatársa, Peter Weissberg szerint azonban hosszabb idejű, nagyobb léptékű kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a szívműködés kedvező változásai miatt kevesebb lesz-e a tünet, tovább élnek-e a szívizomgyengeségen szenvedők. 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés