C-vitaminnal a szürkehályog megelőzéséért

2016. március 27. 6:43
A szürkehályog a leggyakoribb szembetegségek egyike a világon. Korunkban műtéttel már gyógyítható, mégis emiatt veszti el a látását a legtöbb ember még ma is. Brit kutatók az Origó beszámolója szerint most azt vizsgálták, mennyiben felelősek a környezeti tényezők a betegség kialakulásáért, s hogyan lehet ezt megelőzni például egyszerű C-vitamin bevitelével.

A C-vitaminban gazdag étrend fogyasztása harmadával csökkenti a szürkehályog (katarakta) kialakulásának előrehaladását, írják a szerzők a neves szemészeti folyóirat, az Ophthalmology legújabb számában. A kutatók először mutatták ki azt is, hogy az étrend és az életmód nagyobb szerepet játszik a szürkehályog kialakulásában és súlyosságában, mint az öröklődés.

 
A szürkehályog természetes módon fordul elő a kor előrehaladtával, és a szemlencse elhomályosodásával jár. A modern szürkehályog-eltávolító műtétek térhódítása ellenére a katarakta még ma is a vakság vezető oka a világon.
 
A londoni King’s College kutatói azt vizsgálták, vajon képesek-e a táplálékból vagy kiegészítőkből származó bizonyos tápanyagok megakadályozni a szürkehályog kifejlődését. Azt is megpróbálták kideríteni, mennyire számítanak a környezeti tényezők, amilyen a táplálkozás az örökletes tulajdonságokkal összevetve.
 
A csoport több mint 1000 lányikerpár adatait vizsgálta az Egyesült Királyságban. A résztvevők a táplálkozásra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, amelyben rákérdeztek a C-vitamin és más anyagok – például A-, B-, D-, E-vitamin, réz, mangán és cink – bevitelére.
 
A szürkehályog előrehaladásának méréséhez digitális képalkotást használtak, 
Az alapmérések alapján a C-vitaminban gazdag étrend 20 százalékkal csökkentette a szürkehályog kialakulásának veszélyét.
 
Tíz évvel később a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik több C-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztottak, 33 százalékkal csökkent a szürkehályog fejlődésének kockázata. A genetikai tényezők 35 százalékkal szerepeltek a katarakta progressziójában megfigyelhető különbségben. A környezeti tényezők, így az étrend viszont 65 százalékkal. Ennek alapján ez az első tanulmány, amely azt sugallja, hogy 
a genetikai tényezők valószínűleg kevésbé jelentősek a szürkehályog fejlődésében, mint korábban gondolták.
 
A kutatók úgy vélik, hogy a C-vitamin antioxidáns hatása miatt gátolja a szürkehályog progresszióját. A kutatók kiemelik, hogy eredményeik kizárólag a C-vitamin táplálékkal történő bevitelének jótékony hatását tükrözik, a vitaminkiegészítők hatását nem vizsgálták.
 
Azt is leírják, hogy a C-vitamin-bevitel növelésével nem lehet teljesen megakadályozni a szürkehályog kialakulását, viszont késleltetni lehet a megjelenését és jelentősen le lehet lassítani a betegség progresszióját.
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés