Így a legkellemesebb megelőzni az Alzheimer-kórt!

2015. december 18. 13:25
Általában a különféle betegségek prevenciója nem a legélvezetesebb dolgokat foglalja magában. Ezért okozhat meglepetést annak a vizsgálatnak az eredménye, melyről az Index számolt be. E szerint az Alzheimer-kór megelőzésében és a betegség lassabb kifejlődésében is segíthet a barátokkal történő rendszeres iszogatás.

A kutatás szerint az aktív közösségi élet hatással van az élet minőségére és hosszára. Bár a kutatók külön kihangsúlyozták, hogy senkit nem biztatnak arra, hogy alkoholt igyon, egymás után sorolják a napi egy pohár ital pozitív hatásait. Eszerint csökkenti a szívbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázatát is.

 
Az alkohol negatív hatásai között megemlítik, hogy roncsolja az agysejteket. Mivel a demencia neurodegeneratív betegség, azt feltételezték, hogy a betegségben szenvedőknek káros lehet az alkohol. Összesen 321 korai Alzheimer-kórban szenvedő beteget követtek 12 hónapig. Tízből egy nem ivott egyáltalán alkoholt, húszból egy pedig napi három pohárnál is többet ivott. A vizsgált személyek 17 százaléka napi 2-3 pohárral ivott meg.
A kutatók nem találtak jelentős különbséget azok halálozási arányában, akik a legkevesebb és a legtöbb alkoholt itták.
 
De a halálozási arány 77 százalékkal csökkent azok körében, akik mérsékelt alkoholfogyasztók voltak, tehát napi egy pohár alkoholt ittak meg. Ez pedig nem az alkohol miatt van így, hanem mert ezek az emberek sokkal többet járnak emberek közé és aktívabb közösségi életet élnek. Az Alzheimerrel foglalkozó szervezetek is alátámasztották azt az állítást, hogy a közösségi életet élőknél lassabban fejlődik ki a betegség.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés