Futószalagon hajtják majd végre a péniszbeültetést

2015. december 15. 1:03
Állandó olvasóink talán emlékeznek még arra a cikkünkre, mely az első sikeres péniszbeültetésről adott hírt. A Fokvárosban végrehajtott operáció várakozáson felüli eredménnyel zárult, a páciens azóta már apává is vált. Az MTI híre alapján úgy tűnik, amerikai orvosok annyira fellelkesültek kollégáik sikerén, hogy már sorozatos pénisztranszplantáción gondolkodnak.

A 12 órás beavatkozás magába foglalja a legfontosabb idegek és erek összevarrását, amelynek segítségével helyreállítható a szerv vizelési és végső soron a szexuális funkciója is – írja a BBC.

   
Az orvosokból álló csapat 60 veteránt készül megműteni a kísérlet részeként. Az első beavatkozáskor egy fiatalon elhunyt donor hímtagját ültetik át a család engedélyével. 
 Az orvosok szerint van remény arra, hogy a páciens 6 és 12 hónap közötti időn belül már érezni is képes lesz az átültetett nemi szervvel. A sérülések és az operáció sikerének függvényében még az is lehetséges, hogy az átültetett szervekkel a későbbiekben gyermeket is nemzhetnek a páciensek.
    
 
Mivel eddig csak egyetlen esetben – 2014-ben a Dél-Afrikai Köztársaságban – volt példa sikeres hímvesszőátültető műtétre, a tudósok óvatosságra intenek a várakozások tekintetében. Hasonlóan más transzplantációs műtétekhez, a beavatkozás járhat együtt vérzéssel és fertőzéssel, valamint szintén mérlegelni kell a kilökődést meggátoló gyógyszerek élethosszig tartó szedésének mellékhatásait is.
    
 
A pácienseket emellett alaposan fel kell készíteni arra, hogy képesek legyenek megbirkózni a beavatkozás pszichológiai hatásaival. Más hasonló operációk – például kéz- és arcátültetés – esetén aggodalmat okozott, hogy a páciensek esetleg nehezen tudják elfogadni sajátjuknak az átültetett szerveket.
    
 
Carisa Cooney, az egyetem kutatási vezetője szerint orvosaik sok évet töltöttek a felkészüléssel és az etikai problémák megvitatásával. Hozzátette: a megfelelő páciensek számára az operáció valóban az életminőség javulásával járhat, és segítheti őket visszatérni a társadalomba.
    
 
A műtéten átesett veteránokat öt évig fogják megfigyelni, ez idő alatt a tudósok szeretnének bizonyítékokat gyűjteni arról, érdemes-e szélesebb körben is alkalmazni az eljárást.
 Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint 2001 és 2013 között összesen 1367 katonai szolgálatot végző, többségükben 35 évnél fiatalabb férfi szenvedett a nemi szerveit érintő sebesüléseket Irakban és Afganisztánban. Sok katona sérülését házi készítésű robbanószerkezetek okozták. Bár létezik megfelelő védőfelszerelés, néhány katona inkább nem viseli, mivel akadályt jelenthet a gyors mozgásban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés