Hitte volna, hogy erre is alkalmas a tetoválás?

2015. november 1. 1:01
A mellrák az egyik leggyakoribb nőket érintő onkológiai megbetegedés. Szerencsére ma már viszonylag jó hatásfokkal gyógyítható, ha időben észreveszik, s nem feltétlenül szükséges amputáció, még akkor sem, ha Angelina Jolie nagy médiavisszhangot kiváltó műtétjében ezt már preventív szándékkal végrehajtatta magán.

De ha mégis vállalni kell a drasztikus beavatkozást, akkor szembesülhet a gyógyult beteg azzal, hogy hiába a társadalombiztosító által támogatott implantátum, súlyos esetekben a mellbimbó is eltávolításra került, s ezt nem lehet szilikonnal pótolni. Ekkor lép a képbe a tetoválóművész, aki képes szinte tökéletes illuziót nyújtva pótolni a hiányzó bimbókat és környéküket. Az alábbi történetben amerikai példa szerepel, de Magyarországon is létezik ilyen megoldás a mastectomián átesett nők számára, bár ezt már nem támogatja a tb.

 
A mellrekonstrukció nem egyszerű művelet. A hiányzó részeket orvosi segítséggel pótolják, szilikonimplantátum kerül a bőr alá, ami hosszú idő után visszanyeri a mell eredeti alakját. Komoly baj viszont, hogy a mastectomiánál gyakran nem csak a mellszövetet, de a mellbimbókat és az areolákat is eltávolítják.
 
És itt jön be a képbe Vinnie Myers. A férfi korábban elismert tetoválóművész volt, de szakmát váltott. Most pedig többen keresik, mint valaha. Az 53 éves Myers ugyanis az emlőrák utáni rekonstrukció utolsó fázisában tud segíteni: olyan élethű mellbimbókat és areolákat tetovál, mint senki más.
 
Sok nőnek a fájdalom és a betegség jut eszébe, ha ránéz az újra felépített melleire. Myers szerint rengetegen elhanyagolják a rekonstrukció utolsó fázisát, pedig ez az egyik legfontosabb lépés, ha túl akarnak lenni a betegségen. Raádásul Myers annyira profi a a szakmájában, hogy a végeredmény olyan, mintha a mastectomia és a rekonstrukció meg sem történtek volna. Árnyékolással és más technikákkal 3D-s hatást tetovál a sima felületre, a nők pedig úgy érzik, mintha szebb melleket kaptak volna, mint korábban.
 
Még 2001-ben kezdett el dolgozni, miután egy baltmore-i plasztikai sebésznő elégedetlen volt a saját próbálkozásaival. Azt szerette volna, ha nemcsak barnásrózsaszín korongokat, hanem valódi melleket kapnak a betegek. Elkezdtek együtt dolgozni, majd hamarosan más orvosok is felkeresték, hogy segítsen nekik. Idővel már csak azt mondta az orvosoknak, hogy küldjék a betegeket egyenesen a boltjába.
 
De az igazi áttörés akkor jött, amikor megismerte Lillie Shockney-t, a Johns Hopkins kórház mellrák-részlegének vezetőjét. Shockney már kétszer volt mellrákos. Hallott a férfi munkájáról, ezért elment megnézni közelebbről. Egy órát beszélgettek, majd úgy döntött, ő is megcsináltatja a mellét. Azt mondja, amikor megnézte a végeredményt, az máig az egyik legboldogabb emléke.
 
A tetováló stílusa is fontos. Ez az állomás az utolsó egy hosszú és fájdalmas úton. Ide már csak azok jönnek, akik harcoltak a rákkal, átestek a mastectomián és az újjáépítésen, most pedig örökre túl szeretnének lépni a betegségen. Myers korábban orvos volt a hadseregben, a lazasága és a sztorijai sokat segítenek a nőknek, hogy jól érezzék magukat a folyamat közben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés