Hiába a Nobel-díj-győz a rezisztens maláriakórokozó?

2015. október 25. 19:23
A cím alapján nem egy embernek megfordulhat a fejében, hogy ez az a hír, ami minket egyáltalán nem érinthet, a malária Magyarországon senkit sem fenyeget. Ez most valóban így van, de ha arra gondolunk, hogy ez a betegség még a XX. század első felében is szedett áldozatokat itt, a Kárpát-medencében, nem hiszem, hogy megnyugodhatunk, hogy a jövőben sosem okozhat gondot nekünk ez a fertőzés.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy az idei orvosi Nobel-díjat a kínai Juju Tu egy roppant hatásos malária elleni szer kifejlesztéséért kapta. Ezért aztán különösen ijesztő és szomorú hír, hogy at MTI beszámolója szerint máris megjelent az a parazita, mely képes ellenállni ennek a hatóanyagnak. Az 1950-es évek óta sorra buknak el a malária elleni készítmények a parazita (Plasmodium falciparum) átalakulása miatt és minden egyes alkalommal a Thaiföld-Kambodzsa határon üti fel a fejét a probléma, majd innen terjed szét az egész világon.


A kutatók attól tartanak, hogy az Artemisinin-rezisztens parazita esetében is fennáll a kirajzás lehetősége, habár egyelőre keveset tudnak a kórokozó terjedéséről. A laboratóriumi kísérletekben a szakemberek két ázsiai szúnyogfajt és Afrika elsőszámú maláriaterjesztőjét (Anopholes coluzzii) is megfertőzték a gyógyszerrezisztens törzzsel – adta hírül a BBC News.
 „Döbbenten tapasztaltuk, hogy az Anopholes coluzzii nem csupán azonnal megfertőződött, de semmivel sem tűnt kevésbé fertőzöttnek, mint a két délkelet-ázsiai betegséghordozó" – mondta a vizsgálatot végző Rick Fairhurst, az amerikai Nemzeti Allergológiai és Infektológiai Intézet (NIAID) munkatársa.

Ez nagyon meglepő volt számunkra, mivel arra számítottunk, hogy legalább egy kis mérséklődést látunk" –tette hozzá a szakember.
 A kutatók szerint igen aggasztó a parazita azon képessége, hogy „ugrálni" tud az evolúciós szempontból egymástól több millió évnyire lévő fajok között; és bár ilyesfajta transzmisszióra még nem volt példa a természetben, az új kutatás azt mutatja, hogy a dolog lehetséges.
 „Olyan parazitával van dolgunk, amely nem csupán ellenáll az Artemisininnek, hanem korlátok nélkül képes megfertőzni különböző szúnyogfajokat, átterjesztve a betegséget az emberekre is" – fejtette ki Fairhurst, hozzátéve, hogy kollégáival úgy vélik, nagyon nehéz lesz megfékezni ennek a parazitának a terjedését.


Az artemisinin a malária elleni hatóanyagok egy új osztályát képviseli, amely gyorsan öli meg a maláriaparazitákat kifejlődésük korai szakaszában, ez magyarázza példátlan erejét a súlyos malária fertőzések kezelésében. A kínai Juju Tu épp az artemisinin – az Artemisa annua aktív összetevőjének – sikeres kivonásáért kapja idén az orvosi-élettani Nobel-díjat.
 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt 15 évben a maláriahalálozások aránya 60 százalékkal esett vissza világszerte és 6,2 millió halálesetet sikerült megelőzni. A kutatók hangsúlyozták, hogy nem engedhetik meg maguknak az Artemisinin elvesztését.

 
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés