Hamarosan megtudhatja, mennyi idős valójában a szervezete!

2015. szeptember 19. 8:22
Az öregedést vizsgáló orvosok egyre többször hívják fel a figyelmet arra, hogy a születéstől számított és a valódi, biológiai életkor eltérhet egymástól, s néha ez a különbség jelentős is lehet. Márpedig bizonyos betegségek kockázata és a várható élettartam inkább függ az utóbbitól, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hány éves is a testünk igazából. A Medical Online oldal az MTI híre alapján éppen egy ilyen teszt kidolgozásáról számolt be, melyet brit kutatók fejlesztettek ki.

A londoni King's College kutatói szerint hasznosabb a biológiai életkort megállapítani, mint a születési dátumból kiindulni. Az új teszt segíthet előre jelezni, mikorra várható a halál vagy mekkora az időskori elbutulás, azaz a demencia kialakulásának kockázata – idézte a BBC hírportálja a Genome Biology című szaklapban megjelent tanulmányt. A kutatók több ezer emberi szövetmintát elemeztek, megvizsgálták a vér-, agy– és izomszövetek 150 génjének aktiválódását 65 éves korban. Ezzel elkészítették az„egészséges öregedés" képletét, amelyhez viszonyítva megállapítható, ki milyen ütemben öregszik a vele egykorúakhoz képest.

 
Jamie Timmons, a King's College professzora a BBC-nek elmondta, minden emberi szövetnek megvan a közös, egészséges öregedési képlete, ehhez viszonyítva – úgy tűnik – sok minden megjósolható, egyebek között az élettartam és a mentális képességek hanyatlásának esélye is.A kutatócsoport szerint az egészség és az életkor két különálló dolog: árthat az egészségének, aki úgy dönt, egész nap tétlenül hever a díványon, ám úgy látszik, a biológiai kort ez nem befolyásolja. A tudósok szerint pontosabb képet akkor kaphatnak, ha az életmód jellemzőit és a biológiai kort együtt vizsgálják.
 
Tervezik, hogy szervdonációs tesztet is fejlesztenek az új eljárással, hogy megvizsgálják, az életkoruk alapján ugyan idős, de biológiailag mégis fiatal emberek alkalmasak-e a biztonságos donációra.
 
Timmons szerint a genetikai teszt a demenciakockázat felmérésének is "hasznos eszköze" lehet, segíthet előre jelezni, az életkorral összefüggő betegségek esetében milyen egészségügyi ellátásra, megelőzésre lesz szüksége egy-egy páciensnek a jövőben.
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés