Mit szeretne, milyen zene szóljon a műtőben, míg önt operálják?

2015. augusztus 15. 4:19
Talán provokatívnak hangzik a kérdés a magyar állapotok ismeretében, mikor a kórházak nagy részének klimatizálásra sem telik, de Nagy-Britanniában az Index cikke szerint már felmérés is készült a műtétek közben játszott zenékről és azok hatásáról az operáció menetére. Ki tudja, talán itthon is felpezsdítené valami friss ritmus a megfáradt, elfásult sebészeket?

A kutatók 20 brit kórházban vettek filmre műtéteket. A filmeken közös pont volt, hogy az orvosok és nővérek nehezebben hallották egymást, és többször is vissza kellett kérdezniük. A sebésznek néha többször is el kellett ismételnie, hogy pontosan milyen orvosi eszközt kér.

 
A tanulmányt a Journal of Advanced Nursing indította. A vizsgálathoz a műtő stratégiai pontjain helyeztek el kamerákat, hogy a verbális és nonverbális kommunikációt is nyomon követhessék. Végül 35 órányi anyagot rögzítettek, majd a végeredményt megmutatták a kollégáiknak. Nem a nővéreknek, hanem a vezető főorvosoknak, akik eldöntik, hogy milyen zene szóljon a háttérben. A vizsgált 20 esetből 16-ban szólt valamilyen zene a műtőben.
Talán meglepődnek, de a műtőkben gyakran szól drum n' bass vagy elektronikus tánczene, amiket néha kimondottan hangosan bömböltetnek, főleg a legnépszerűbb slágereket.
Csakhogy ez eléggé megnehezíti a kommunikációt. A nővérek sokszor küszködtek vele, hogy megértsék, mit mond nekik az orvos. Egyszer egy nővér kérte meg az orvost, hogy kapcsolja ki a zenét, már ha fontos neki, hogy fejben tartsa, hány törlőkendőt használtak már el.
 
Más tanulmányok ugyanakkor azt mutatják, hogy a sebészek jobban tudnak koncentrálni, ha műtét közben szól valamilyen zene a háttérben. A Royal College of Surgeons álláspontja szerint a műtőben szóló zene nem lehet zavaró – tehát nem terelheti el a figyelmet az operációról. Sharon-Marie Weldon, az Imperial College London munkatársa szerint a zene kimondottan hasznos lehet a műtőkben, ugyanis ott nagy az alapzaj, és mindig történik valami, ami megzavarhatja a koncentrációt. A zene viszont épp az elmélyülésben segíthet.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Arra már gondoltak, hogy lehalkítsák a zenét??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában