Végrehajtották az első kombinált gyermeki szívátültetést hazánkban

2015. június 28. 0:30
Különös büszkeségünkre szolgál, ha úttörő beavatkozásról számolhatunk be, hiszen a sajtót -s ez alól ez a rovat sem kivétel- sajnos gyakran eluralják a negatív beszámolók, ha hazai a téma, kiváltképpen. Így duplán örülünk az alábbi MTI által hírül adott eseménynek, amely nemcsak Magyarországon az első, de Európában is kevés helyen elérhető.

Először végeztek Magyarországon összetett szívfejlődési rendellenességben szenvedő gyermeken komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívtranszplantációt – jelentette be Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgató főorvosa csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. A műtét a 2006-ban indított gyermek-szívtranszplantációs program végállomásának tekinthető, ennek célja az volt, hogy – az egyszerű esetektől indulva a bonyolult beavatkozást igénylő műtétekig eljutva – a magyarországi gyermekek számára is elérhető legyen ez a fajta szívátültetés – hangsúlyozta a főorvos.
 Hozzáfűzte: ilyen típusú műtéteket Európában is csak kevés centrumban végeznek.
 Ablonczy László, a GOKI Gyermekszív Központjának gyermekkardiológus főorvosa elmondta: a transzplantált 11 éves kisfiúnak a bal szívkamrája csökevényesen fejlődött ki, jobb szívkamrája pedig nehezen működött, emiatt szívelégtelenség alakult ki nála. Ráadásul baloldali tüdővelője is alulfejlett volt, ezért felmerült a szív-tüdő transzplantáció lehetősége is, ám gyerekeknél erre nagyon korlátozottak a lehetőségek.
 Először a tüdőereket kellett alkalmassá tenni a transzplantációhoz – emelte ki Prodán Zsolt, a GOKI Csecsemő– és Gyermek Szívsebészeti Osztályának főorvosa. Hozzátette: tovább nehezítette a beavatkozást, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésre a műtét elvégzéséhez, mivel a szív messziről, az Eurotransplant programon keresztül érkezett.
 Az orvosok elmondták: a kisfiút már hazaengedték a kórházból, jó minőségű életet élhet a jövőben.
 A sajtótájékoztatón beszámoltak egy másik sikeres beavatkozásról is. Egy vírusos szívizomgyulladásban szenvedő 14 éves lánynál alkalmaztak műszívkezelést, amely annyira sikeres volt, hogy a lány teljesen meggyógyult. Ez azt bizonyítja, hogy a műszívkezelés nemcsak kiegészítheti, hanem ki is válthatja a transzplantációt – mutatott rá Ofner Péter.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában