Ismét betegít a diftéria, ha elmarad az oltás!

2015. június 15. 4:24
Vannak gyermekbetegségek, amelyeket szerencsékre mi már csak könyvekből ismerünk. Ilyen a torokgyík is, a DiPerTe megjelenése óta leginkább csak Móra Ferenctől tudjuk, milyen halálos tudott lenni ez a fertőzés. De mint az MTI tudósításából kitűnik, kötelező oltás híján újra felütheti a fejét, amint ez Spanyolországban meg is történt.

A fertőzött gyereket egy barcelonai kórházban ápolják, állapota súlyos, de stabil. Tünetei: láz, fejfájás, köhögés – egy hete kezdődtek, ezért mintegy 150 olyan embert tartanak megfigyelés alatt, aki kapcsolatba kerülhettek vele. A gyerek rokonain kívül az iskolatársait, azok családját, és az iskolai dolgozókat érinti az óvintézkedés –számolt be a részletekről a spanyol sajtó.
 Spanyolországban legutóbb 1987-ben regisztráltak diftériás, más néven torokgyíkkal fertőzött beteget, a kór a védőoltásoknak köszönhetően eltűnt. Épp ezért nincs az országban olyan gyógyszer, amely a már kialakult betegség kezelésére alkalmas, sőt, a szomszédos európai államokban sem találtak. Legközelebb Oroszországban létezik még a diftéria, így onnan kértek antibiotikumot a beteg számára.


A gyerek nem volt beoltva diftéria ellen, mert ez Spanyolországban nem kötelező, csupán ajánlott.
 Alfonso Alonso egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a spanyol lakosság 90-95 százaléka védett a fertőzéssel szemben, ugyanakkor felelőtlenségnek nevezte, hogy vannak olyanok, akik élnek a lehetőséggel, és nem oltatják be magukat.
 David Moreno, a spanyol gyerekorvosok egyesületének (AEP) koordinátora a közszolgálati tévének nyilatkozott arról, hogy sok szülő azért utasít el bizonyos oltásokat, mert a betegséget már nem létezőnek gondolja. A diftérián kívül példaként említette a kanyarót és a járványos gyermekbénulást, amelyek nem tűntek el teljesen a világból, így a megbetegedést csak az oltással lehet megelőzni.
 Évente mintegy 4500 diftériás esetet regisztrálnak a világon. Az oltás elterjedése előtt a sok halálesettel járó betegségek közé tartozott. Baktériuma gyulladást okoz a felsőlégutakban, súlyos esetben fulladáshoz vezethet. A betegség cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezéssel terjed.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, megjelent egy szabadon ébredő. Vagy maga antalvali?

Az internet tragédiája, hogy minden iskolázatlan idióta elkezd okoskodni rajta. Az orvos gonosz, de kozmetikus jobban ért a biológiához, neki hiszünk.

A gyógyszerlobbi csúnya, mert csak a pénz kell neki, de a kristálygömbök, a homeopátiás cukorkák, a léböjtkúra jöhet, arra bátran adjunk ki egy vagyont.
És persze az öngyógyítás.

Persze amíg csak magadat távgyógyíttatod Gyurcsók mesterrel, addig nincs gond. A gyerekekkel viszont ne szórakozzatok, mert nagyon megjárjátok.

Egészséges kétkedésed lehet. Gyógyszerlobbi meg van is, ez nyilvánvaló, hiszen amiben nagy pénz van, ott előfordul ilyen.

A kérdés az, meg lehet-e alapvető orvostudományi vívmányokat kérdőjelezni a gyógyszerlobbi léte miatt, meg persze azért, hogy a neten nagy követőtábort gyűjtsünk?

A tények ugyanis azt mutatják, hogy világszerte rohamosan nő a születéskor várható élettartam, és csökkennek a pusztító járványok.

Néhány unatkozó anyuka meg a fészbúkról szerzett okosságok alapján kitalálja, hogy az öngyógyulás az igazi. Meg mindenki szüljön otthon, az is úgy jó. Mert hogy "őseinknek se vót gyógyszere, ők is otthon szültek, mégse hót ki az emberiség"

Nem, nem halt ki. Csak kb 40%-kal volt magasabb a csecsemőhalandóság, ugyanígy a szülő anyák is hullottak, az átlagos élettartam meg úgy 15-20 évvel volt kevesebb.


Amit az orvosokról írsz, az két okra vezethető vissza. Egyrészt, mint minden szakmában, az orvosiban is vannak jók és rosszabbak.

Másrészt meg fordítva ülsz a lovon: a tudomány nem az, ami mindenre tudja a választ, hanem ami tudományos alapossággal keresi azt. Éppen hogy a tudomány van tele kétségekkel, fehér foltokkal, és sokszor ellentmondásokkal. Ennek ellenére összehasonlíthatatlanul több, komolyabb és mérhetőbb eredményt tud felmutatni, mint a netes okoskodás.

Ahol azonnal választ kapsz minden kérdésedre, megoldást minden problémára, az a netes alternatív elméleteket gyártó közösség. Nekik nincsenek kétségeik. Ők tudják, hogy napi egy avokádó gyógyítja a rákot, hogy a magyar volt az ősnyelv, melyből minden származott, hogy az ufók építették a piramisokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés