Alacsonyabbra nőnek a rendszeresen füvező kamaszok

2015. május 23. 0:14
Egyre többször szembesülhetünk baráti társaságban, különösen a fiatalabb korosztály körében azzal, hogy a marihuána káros hatását minimalizálni vagy egyenesen tagadni szeretnék. Ha ez a téma szóba kerül, rögtön az alkohol vagy a dohányzás okozta ártalmakra hivatkoznak, azt jóval súlyosabbnak ítélve a füvezés következményeinél. Az előbbiek veszélyességét egy percig sem vitatva érdemes elgondolkodnia azokon a vizsgálatokon, amelyek az úgynevezett könnyű drogok okozta elváltozásokra hívják fel a figyelmet.

Ezekről már többször esett szó ezen a felületen is, de a kamaszokra gyakorolt hatását eddig nem vizsgálták. Ezt a hiányt pótolták pakisztáni kutatók, tapasztalataikról az Origo is beszámolt. Előbb serdülnek, viszont alacsonyabb termetűek lesznek a füvet rendszeresen használó, pubertás korban lévő fiúk – állítja egy új kutatás.

A pakisztáni kutatók (Pir Mehr Ali Shah Agriculture University) azt tanulmányozták, milyen hatást gyakorol a marihuánafogyasztás a testnövekedésben és a pubertásban szerepet játszó hormonok szintjére.
 
A tanulmány résztvevői fiatal fiúk voltak, akiknek a vérmintáit elemezték. A fiúk közül 220-an soha nem nyúltak a szerhez, 217-en viszont marihuánafüggőnek számítottak. Kiderült, hogy a rendszeres marihuánafogyasztók vérében a nemi érésben szerepet játszó hormonok (tesztoszteron, luteinizáló hormon) szintje magasabb volt, ezzel szemben a növekedési hormon szintje alacsonyabbnak számított. Ezen kívül azt is megállapították, hogy a füvet hanyagolók 20 éves korukban négy kilogrammal nehezebbek és több mint 11 centiméterrel magasabbak voltak, mint a marihuánát szívók.
 
A Dr. Syed Shakeel Raza Rizvi által vezetett kutatás a fűfogyasztás stresszhormon szintre gyakorolt hatását is vizsgálta. Tíz fogyasztót vettek figyelembe és kiderült, hogy kortizolszintjük szignifikánsan magasabb volt a füvet nem használókéhoz képest. Dr. Rizvi hipotézise szerint a marihuána által kiváltott stresszválasz az, amely a nemi érést szabályozó hormonok szintjét növeli, a növekedést viszont visszafojtja.
 
A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) legutóbbi adatai alapján 80,5 millió európai életében legalább egyszer kipróbálta a füvet, közülük pedig a legtöbben a 15 – 24 éves korosztályból kerülnek ki. Az érintettek többsége férfi. A mostani tanulmány az első, amely a marihuána hatásait serdülő fiúknál vizsgálta.
 
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés