Néhány hét és még öt év-és gyógyítható az asztma!

2015. május 6. 4:10
Talán komolytalannak tűnhet a cím, pedig jelentős előrelépésről van szó: az asztma sok millió ember életét nehezíti meg világszerte, s a betegek száma egyre növekszik. Eddig az orvostudomány csupán a tüneteket tudta kezelni, de az alapbetegség gyógyítása most először került belátható közelségbe.

A Cardiffi Egyetem kutatói együttműködve a Londoni King's College és az amerikai Mayo Egyetem szakembereivel megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni, felfedezésük nyomán öt éven belül gyógyíthatóvá válhat a világszerte 300 millió embert sújtó betegség-adta hírül az MTI. A tudósok azonosították azokat a sejteket, amelyek a légutak összeszűkülését okozzák, ha azokat ingerlő, például szennyezésből származó anyagok érik.
 A Science Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukban leírták a kalciumérzékelő receptor (CaSR) sejtek – amelyek érzékelik a környezeti változásokat – eddig nem bizonyított szerepét az asztma előidézésében. Egérkísérletekben, valamint asztmás és nem asztmás emberek légúti szöveteivel végzett kísérleteikben kimutatták, hogy a csontritkulás kezelésében használt kalciumreceptorgátló (calcilytic) szerek hatásosak lehetnek az asztma gyógyításában. A szakemberek remélik, hogy a jövőben az asztmások a rohamok megelőzése céljából fogják szedni ezt a gyógyszert, és nem lesz szükségük inhalálóra.
 „Eredményeink hihetetlenül izgalmasak.

Először találtunk kapcsolatot a légutak gyulladása – amelyet környezeti triggerek (allergének, cigarettafüst, kipufogógáz) váltanak ki – és a légutak izomösszehúzódása között az allergiás asztmában" – idézte a King's College honlapja Daniela Riccardit, a Cardiffi Egyetem professzorát.
Ha bizonyítani tudjuk, hogy a kalciumreceptorgátlók biztonságosak, amikor közvetlenül az ember tüdejébe juttatjuk, akkor öt év múlva abban a helyzetben leszünk, hogy kezelhetjük velük a betegeket és megállíthatjuk az asztma kialakulását – tette hozzá.
   Az asztma a légutak betegsége, a pontos okát eddig nem ismerték. Az asztmás betegek légútjai igen érzékenyek, fokozottan reagálnak számos ingerlő tényezőre, úgynevezett triggerekre. Ezen triggerek eredményezhetnek asztmás rohamot. Miközben az asztmát ellenőrzés alatt lehet tartani a betegek nagy részénél, minden tizenkettedik beteg rosszul reagál a jelenlegi kezelésekre.

 

*A cikk megjelentetését a várpalotai Belvárosi Gyógyszertár támogatja

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés