Feltalálták az öregség ellenszerét?

2015. március 23. 5:00
Ismét egy sci-fi vagy talán fantasy elem látszik megvalósulni a való életben: amerikai kutatók öregedésgátló hatóanyagokat fejlesztettek-számolt be az Origo. A szer állatkísérletekben már hatásosnak bizonyult.

A tudósok megalkották a szenolitikumok nevű új gyógyszercsoportot. „Véleményünk szerint ez a tanulmány, az első nagy lépés afelé, hogy olyan kezeléseket fejlesszünk, amelyek meghosszabbítják az élettartamot, illetve enyhítik a korral járó betegségeket és rendellenességeket” – mondta a Scripps Kutatóintézet (TSRI) professzora, Paul Robbin, aki Laura Niederhoferrel közösen vezette a kutatást. „A szenolitikumok prototípusairól bebizonyosodott, hogy képesek enyhíteni az öregedéssel járó jellegzetes tüneteket"  –mondta a Mayo Klinika professzora, James Kirkland, a tanulmány vezető szerzője. Az is lehetséges, hogy együttesen késleltetik, megelőzik vagy vissza is tudják fordítani a krónikus betegségeket és fogyatékosságokat.

Az elöregedett sejtek felhalmozódnak a korral, ez gyorsítja fel az idősödési folyamatot. Mivel a betegségmentesen töltött idő növelhető a kísérleti egerekben az öreg sejtek megölésével, a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy ha ezt sikerül megvalósítani az emberekben is, az hatalmas lehetőségeket rejt magában. A kutatóknak viszont választ kellett adniuk arra a kérdésre, hogyan lehet beazonosítani a célpontokat, azaz, hogy kizárólag az elöregedett sejteket vegyék célba a többi károsítása nélkül. A csapat azt gyanította, hogy az „öreg sejtek” ellenállnak a halált okozó stressznek és sérülésnek, s ez támpontot adhat számukra. Az elemzések forgatókönyve szerint az elöregedett sejtek (akárcsak a rákos sejtek) ellenállóbbakká váltak az apoptózissal, vagyis a programozott sejthalállal szemben. Ez a felfedezés lehet a kulcsa annak, hogy megtalálják a potenciális gyógyszerjelölteket.

A kritériumok alapján a csapat két vegyület, a daszatinib (egy rákgyógyszer) és a kvercetin felé fordult. Ez utóbbi a természetben előforduló vegyület, amelyet antihisztaminként és gyulladáscsökkentőként használnak.
 
A sejttenyészeteken végzett vizsgálatok szerint ezek a vegyületek már szelektíven válogattak az elöregedett sejtek között. A két vegyületnek eltérő előnyeik voltak. A daszatinib kigyomlálta az öregedő emberi zsírsejtek elősejtjeit, míg a kvercetin hatásosabb volt a humán endoteliális és az egér csontvelősejtekkel szemben. A kettő együtt adva volt a leghatásosabb. Figyelemreméltó eredmények Ezután a csapat azt vizsgálta, hogy a gyógyszerek hogyan hatnak az egerekre egészségügyileg és az öregedési folyamatokat tekintve.
 
Az állatkísérletek alapján a vegyületek javítottak az érrendszer működésén és megnövelték az állóképességet, valamint csökkentették a csontritkulást és meghosszabbították az egészséges élettartamot" – mondta Niedernhofer. „Figyelemreméltó, hogy egyes esetekben a gyógyszerek hatásának kifejtéséhez egy kúra is elegendő volt."
 
Az idősebb egereknél a szív-és érrendszeri működés öt napon belül javult a gyógyszer egyetlen adagjától. Az egyszeri dózis beadása (a két hatóanyag együtteséből) növelte a fizikai terhelhetőséget a sugárkezeléssel legyengített állatoknál. A pozitív hatás a kezelést követő hét hónapon át tartott és feljegyzések szerint késleltette a korral járó tüneteket, a gerinc degenerációját és a csontritkulást. A szerzők szerint még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a módszert embereken is teszteljék. Mindkét szernél előfordulhatnak hosszú távú mellékhatások. A kutatók azonban optimisták: „Az öregedés számos betegséggel és kórképpel jár, így e szereknek és a hasonló vegyületeknek számtalan alkalmazása lehetséges –  mondta Robbins. „Arra számítunk, hogy a szenolitikumokkal való kezeléseket nem kell gyakran használni, és így csökkenteni lehet az esetleges mellékhatások felléptét.
 
Írásunk megjelentetését a 1042 Budapest Rózsa u. 16-18. címen található Szent Borbála Gyógyszertár támogatta.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés