A hormonpótló tabletták újabb veszélyes mellékhatása

2015. március 17. 2:46
A menopauza bekövetkeztével sok nő szenved kellemetlen, gyakran a munkát is nehezítő tünetektől. Ennek enyhítésére a legtöbb orvos hormonpótló tablettát ajánl. Ez nemcsak az említett problémán segít, de csökkenti a változókortól már a szebbik nemet is fenyegető szívinfarktus kockázatát is. Ugyanakkor a hormonpótlásnak is egyre több veszélyes mellékhatását fedezik föl a tudósok, így megfontolandó, érdemes-e minden körülmények között ehhez folyamodni.

A hormonpótló tabletták szedése növelheti a vérrög keletkezésének és a stroke lehetőségének a kockázatát egy új tanulmány szerint. A kapcsolatot a nemzetközi Cochrane csoport szakemberei mutatták ki, akik mintegy 40 ezer nő klinikai próbáinak adatait elemezték. Kutatók vizsgálata szerint a hormonpótló tabletta szedése csökkentheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, ugyanakkor növelheti a vérrögképződés és ezáltal a mélyvénás trombózis kockázatát, továbbá növelheti a szélütés veszélyét – ismertette a tanulmányt az MTI a BBC News nyomán.
   Megállapításaik azonban nem egyértelműek, a hatások függenek a nők korától, attól, mikor kezdődött a menopauza és milyen hosszan szedte a hormonpótló tablettát.
   Abszolút számokban a kockázatok kicsik, de fennállhatnak. A kutatók számításai szerint ha ezer nő hatvan éves kora előtt kezdi a hormontabletta szedését és hét éven át folytatja, várhatóan öttel több esetben alakul ki vérrög és néggyel több esetben szélütés, mint olyan hasonló korú nők esetében, akik nem élnek a hormonterápiával. 
   Ugyanakkor hattal kevesebb haláleset és nyolccal kevesebb szívbetegség alakul ki a hormonpótló tablettákat szedők csoportjában.


A szakemberek hangsúlyozzák, hogy miközben a hormonpótló tabletták szedése csökkentheti a menopauza tüneteit, és bizonyos védelmet nyújthatnak a szívbetegségek ellen, esetleges jótékony hatását mérlegelni kell a lehetséges hátrányokkal szemben. A Cochrane kutatói kiemelték, hogy tanulmányuk nem az utolsó a hormonpótló tablettákról, mivel további vizsgálatok szükségesek arra, hogy tisztább kép alakuljon ki az előnyökről és a hátrányokról. A szakemberek azt is kiemelték, hogy manapság sok nő már tapasz vagy gél formájában juttatja be szervezetébe a hormonpótlást, tanulmányuk viszont ezeket a formákat nem vizsgálta.
 Az elmúlt éveken számos tanulmány vizsgálta a hormonpótlást, és a sajtó inkább a negatív oldalát emelte ki ezeknek a tanulmányoknak. Kimutatták a kapcsolatot a hormonpótlás, valamint a mell- és petefészekrák kialakulásának, a vérrögképződésnek a kockázata között. Miközben a kockázatok fennállnak, a legtöbb szakember egyetért abban, hogy a hormonpótlás jó és biztonságos módszer lehet sok nő számára a menopauza kellemetlen tüneteinek kontrollálására.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó,kérem!
A nem lopó, dolgozó férfi lúzer, a hatvanévesen nem húszévesnek látszó hölgy pedig "öregecskedő".
Az ilyen értékrend mellett élők csak szedjék a viagrát, potemixet, rohasszák a bőrüket implantátumokkal és botoxszal, valamint menjenek a Dunának, mert halad az idő.
Közben Lamperth Mónikáék és a plasztikai sebészek szépen gazdagodnak.
Az sem normális, aki fogamzásgátlót szed, a legtöbb embóliáért ez a felelős.
De! mindenki úgy viszi vásárra a bőrét, ahogy akarja, demokrácia van.
Valami, ami az adott élettel kapcsolatos, vagy van, vagy nincs. Hatvanévesen szülni lehet, hogy dicsőség, de abnormális, mint a nyolvan éves öreg ember gyémántgyűrűje a huszonéves "szerelmes arának".
Ja!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés