Orbán és Simicska, Gömbös és a Függetlenség – ki rendeli a nótát?

2015. február 10. 10:17

Zöldi László
Médianapló
Gömbös Gyula Orbán Viktorral ellentétben azért csoportosította át a miniszterelnökségi költségvetést, mert nem olyasmit akart olvasni, ami neki tetszik, hanem olyasmit, ami a potenciális szavazóknak.

„A magyar sajtó azt találgatja, vajon mi lesz a múlt pénteken kirobbant Orbán-Simicska összecsapásból. Egy értelmezéssel magam is hozzájárultam az eszmecseréhez, ahogy azonban kirajzolódnak az erővonalak, egyre inkább az a benyomásom, hogy érdemes kivárni. Egyelőre túl keveset tudunk a részletekről. Tanulságért a magyar médiapolitika múltjába nyúlnék vissza, hátha találunk hasonló helyzetet. Ha abból indulunk ki, hogy a mostani médiaháborút a kormánypárti sajtó bejelentett átalakítása előzte meg, akkor van ilyen helyzet.

1932. október elsején lett miniszterelnök Gömbös Gyula, aki a parlamenti eskü után kikocsikázott Nagytéténybe, a családi birtokra, és magával vitte sajtófőnökét, hajdani világháborús tiszttársát, Antal Istvánt. Séta közben ezt kérdezte tőle: »Mondd kérlek, miért jobbak az ellenzéki lapok, mint a kormánypártiak?« »Azért, kegyelmes uram - válaszolta az újdonsült sajtófőnök -, mert a kormánypárti lapokat Neked írják, az ellenzékieket pedig a közönségnek.« Néhány nap múlva Gömbös visszavonta a tetemes miniszterelnökségi apanázst a kormánypárti lapok főszerkesztőitől, és e pénzből alapította meg a Függetlenség című napilapot. Akciójának volt még két másik eleme is, de ez most mellékes. A lényeg, hogy Orbán Viktorral ellentétben azért csoportosította át a miniszterelnökségi költségvetést, mert nem olyasmit akart olvasni, ami neki tetszik, hanem olyasmit, ami a potenciális szavazóknak.

(...)

De hogy a Gömbös-féle Függetlenség függetlenségéről se legyenek illúzióink, a sajtófőnök Antal István azt fejtegeti emlékirataiban, hogy esténként bizony bele-belejavítgatott a főszerkesztő által írott vezércikkekbe.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor most Orbán is új lapot alapít Mindhalálig szabadságharc! címmel?

Zöldi László axiómája, ami szerinte bizonyítást nem igényel:

" Orbán Viktorral ellentétben (Gömbös) azért csoportosította át a miniszterelnökségi költségvetést, mert nem olyasmit akart olvasni, ami neki tetszik, hanem olyasmit, ami a potenciális szavazóknak."

Ergo: Zöldi László orbánfóbiával terhelt agyában Orbán "olyasmit akar olvasni, ami neki tetszik".

Zöldi László logikája: Állítsunk egy bizonyítatlan marhaságot és ezt gombolyítsuk tovább!

Ettől a nagybeteg agybeteg Zöldi értelmiséginek és szuper demokratának érzi magát.

A NOL erről tudósított:

Heisler András a Heteknek azt mondta:

„Történelmi epizód volt a magyar zsidóság életében Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatása.

Német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendégünk."

Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt elnöke viszont Angela Merkelnek írt mai – lapunkhoz is eljuttatott – levelében megdöbbenését fejezte ki, amiért Heisler sajtónyilatkozata

„Önt összefüggésbe hozta azzal az Adolf Eichmann-nal, aki személyesen tervezte meg az európai zsidóság kiirtását, és irányította Budapesten az itt élők összegyűjtését és vagonírozását,

és egyaránt a magyar zsidóság vendégének nevezte ezt az ördögien gonosz embert és Önt is".

Feldmájer arról biztosította a német kancellárt, hogy a magyar zsidóság túlnyomó többsége nem ért egyet ezzel, nem lát semmiféle összefüggést a náci Németország tömeggyilkos vezetői és a jelenlegi Német Szövetségi Köztársaság politikusai között.

„Engedje meg, hogy saját nevemben megkövessem, bocsánatát kérjem. Hiszek abban, hogy bocsánatkérésemet osztja nem csak a magyarországi zsidóság, hanem a magyar emberek túlnyomó többsége is" – írta Feldmájer Péter, majd így folytatta:

„Kérem, tekintse Heisler András nyilatkozatát olyannak, mint amelyet egy olyan személy tett, akinek ez a véleménye nem tükrözte senki másnak az álláspontját, senki nem hiszi rajta kívül azt, hogy 1944-ben

ez a hóhér magas rangú vendég lett volna Budapesten".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés