Csupán balszerencse a rák, vagy elkerülhető is lehet?

2015. január 4. 0:49
Ijesztő a felvetés, hiszen mindnyájan szeretnénk valamennyire kontrollálni az életünket, az egészségünket pedig különösen. Pedig egy új Science tanulmány szerint erre igen szűkös keretek állnak rendelkezésünre

Legalábbis ezt állapította meg egy friss tanulmány, amelyik arra a következtetésre jut, hogy a rákos daganatok kétharmada ellen semmit sem tehetünk. Ezeket a DNS-mutáció miatt keletkezett megbetegedéseket valójában nem a kártékony életmód hozza létre, csupán a pech – vélik a cikk szerzői. A tekintélyes Science cikkéből ugyanakkor az is kiderül, hogy a legismertebb ráktípusok esetében még mindig komoly rizikófaktor a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás, tehát nem érdemes egészségtelen életmóddal tetézni a bajt.

 
A tüdőrákok esetében például ma már egyetlen kutató sem kérdőjelezi meg a közvetlen összefüggést a dohányzás és a megbetegedés között – olvasható a cikkben.
Szakértők szerint a rákos megbetegedések egy jelentős része, csaknem 40 százaléka megelőzhető lenne, ha életmódot váltanánk. Érdemes tehát lefogyni, abbahagyni a dohányzást és az alkoholfogyasztást. A maradék hatvan százalék ellen pedig úgysem tehetünk semmit –derül ki a tanulmányból.

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés