Kórházban halálosabb az infarktus?

2014. december 8. 23:04
Több kutatóintézet állt elő olyan új eredményekkel az utóbbi időben, melyek a szívinfarktus kezelésével, következményeinek vizsgálatával, illetve bekövetkeztének esélyével foglalkoztak. Ezekből idézzük a legfontolandóbbakat a Medical Online cikke alapján.

Litván kutatók a szívroham után kialakuló depresszió gyakorisát és következményeit elemezték.

 
Szívinfarktus után a betegek 18 százalékában alakul ki major depresszió, és ezeknek a betegeknek hatszor nagyobb az esélyük, hogy meghalnak az infarktust követő 6 hónapban, mint azoknak, akik nem szenvednek hangulatzavarban. Egy új kutatás szerint azonban a szívinfarktus után depresszióban szenvedő betegeknek mindössze 28%-a részesül antidepresszáns medikációban. A litvániai kutatást vezető Pranas Serpytis professzor nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a nőkben nagyobb eséllyel alakul ki depresszió szívinfarktus után, mint a férfiakban. A litván kutatók eredményeiket az Acute Cardiovascular Care 2014 konferencián ismertették, és hangsúlyozták: a depresszióban szenvedők nagyobb mortalitási kockázata az infarktust követő 18 hónapig fennáll, ennek ellenére a depressziót csak igen kevés esetben diagnosztizálják, még kevesebb esetben kezelik. A kutatók azt is hozzátették: a WHO becslése szerint 2020-ra az iszkémiás szívbetegség után a depresszió lesz a második leggyakoribb halál-ok, a kettő együttes jelentkezésére  különösen nőbetegek esetén  a jelenleginél jóval nagyobb figyelmet kell szentelniük az orvosoknak..."
Ennél még megdöbbentóbb eredményre jutottak kaliforniai kutatók a szívroham  túlélési esélyeivel kapcsolatban.
 
A University of North Carolina School of Medicine kutatói már tavaly is publikáltak egy meglepő eredménnyel zárult vizsgálatot, miszerint azok a betegek, akik egyéb okból kórházban tartózkodásuk során szenvedtek el ST elevációs szívinfaktust, nagyobb eséllyel halnak meg, mint azok, akik a kórházon kívül kapnak ugyanilyen típusú szívrohamot. Mivel az eredmények nagyon megdöbbentették a kutatókat, új vizsgálatba fogtak, és a Journal of the American Medical Association idén november 16-iszámában már publikálták is a valaha volt legnagyobb esetszámú vizsgálat eredményét, ami nem szívbetegség miatt kórházban tartózkodók körében elszenvedett szívinfarktus túlélésével foglalkozik.

George A. Stouffer vezető szerző és munkatársai a kaliforniai állami kórházi adatbázis információi alapján a 2008 és 2011 között STEMI infarktust elszenvedett (és a 303 kórház valamelyikében kezelt) 62 021 beteg adatait elemezték, akiknek 4,9%-a (3 068 fő) szenvedte el a szívrohamot nem kardiális okból történő kórházi tartózkodása során. A tanulmány szerint a hirtelen kialakuló, veszélyesebbnek tartott STEMI a hospitalizáltak körében nagyobb valószínűséggel alakult ki idősebbek és nők esetén, továbbá kisebb valószínűséggel kezelték azt megfelelően: szívkatéterezéssel vagy angioplasztikával. A kórházban infarktust szenvedettek háromszor nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik nem tartózkodtak kórházban a STEMI kezdetekor. A kutatók magyarázata szerint a kórházban ápoltak idősebbek és több komorbiditásban szenvednek, mint azok, akik a kórházon kívül szenvedik el az infarktust, azonban még a legnagyobb kockázattal bírók körében is a perkután koronária intervenció jelenti a legjobb megoldást, vagyis a nem kardiológiai osztályon dolgozóknak jobban oda kell figyelniük a szívinfarktus felismerésére, majd az időben diagnosztizált betegeket megfelelő terápiában kell részesíteni."
 
Végezetül egy újabb kockázati tényezőről is beszámol a cikk, mely azonban hosszabb távon komoly segítséget nyújthat a veszélyeztettek kiszűrésében.
Svéd kutatóknak a Journal of the American College of Cardiology-ban megjelent cikke szerint nagyobb a szívinfarktus kockázata azon férfiak esetében, akiknek a vérében alacsonyabb a dehidroepiandroszteron hormon szintje. Mint a kutatók kifejtik: régóta ismert, hogy az idősödéssel csökken a DHEA szintje, azonban a hormon biológiai szerepe nagyrészt mindmáig ismeretlen. A vizsgálat során a kutatók 2 614 férfit követtek 5 éven át (életkor: 69-80), aminek során kiderült: minél alacsonyabb volt a vizsgálat kezdetén a DHEA-szint, annál nagyobb volt a szívinfarktus kialakulásának esélye az 5 éves követés alatt. A korreláció teljesen egyértelmű, így a DHEA szintje biomarkerként is funkcionálhat, szögezik le a vizsgálók.
 
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában