HIV-vírussal kezelik a leukémiát

2014. november 16. 1:10
Egészen meglepő módszerrel, de úgy tűnik, skeresen kezel leukémiásokat egy orvoscsoport Amerikában. Inaktivált HIV-vírust juttatnak a betegek szervezetébe, így veszik fel a harcot a kór egy különösen agresszív fajtájával-olvastuk az Origon.

Egy 30 éves amerikai férfinél két éve diagnosztizálták a rák egy rendkívül agresszív formáját (akut limfoblasztos leukémia). Most –egy forradalmi kezelésnek hála – szinte csodával határos módon visszafejlődött nála kór. A kezelés lényege, hogy infúzióban bejuttatják vérébe az AIDS betegséget okozó vírust.

A férfi egyike annak a 30 leukémiás betegnek, akik részt vettek a Penn Orvosi Egyetem nemrég folyó kísérleti kezelésében, melynek során a fehérvérsejtekbe a HIV vírus olyan ártalmatlan formáját juttatják, amelyeket a ráksejtek elpusztítására programoztak. A férfi jól reagált a kezelésre, és jelenleg – évek óta először – rákmentes.
A leukémia és a HIV közötti kapcsolatot először 2006-ban fedezték fel, amikor egy HIV-pozitív férfinél akut mieloid leukémiát diagnosztizáltak. Miután egy ritka genetikai mutációval rendelkező donortól kapott csontvelőt ültettek a testébe, a férfi rákja visszafejlődött, és a HIV-vírus eltűnt a szervezetéből. Ezzel ő lett az első ember, akit valaha teljesen kigyógyítottak a HIV-fertőzésből.
 
Az eset óta dr. Carl June és csoportja nagy erőfeszítéssel dolgozott a leukémia HIV alapú kezelésének kifejlesztésén. Az idén októberben, a The New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmány szerint a kísérletben részt vevő betegek nagy részénél sikerült a rák visszafejlődését elérni. 
A kezelés lényege, hogy a betegekből több milliárd T-sejtet vonnak ki, majd ezekbe laboratóriumban inaktivált HIV-vírust ültetnek. A »sorozatgyilkos« (serial killer) sejteket ezután visszajuttatják a szervezetbe, hogy harcoljanak a rákkal és elpusztítsák a rákos sejteket. A sejtek ezután egészen addig nyugalmi állapotban maradnak, amíg a rák ki nem újul...
 
A kezelésben részesített 30 leukémiás beteg (25 gyerek és 5 felnőtt) közül 23 még mindig él, és 19-nél visszahúzódott a betegség. Egy hétéves kislány, aki elsőként kapta meg a kezelést 2012-ben, már két éve rákmentes.
Az új kezelési módszer jóval kíméletesebb, mint az eddig alkalmazott agresszív kemoterápiás, illetve sugárkezelések. Ráadásul olyan esetekben is meghosszabbíthatja a túlélést, amelyekben a hagyományos gyógymódok csődöt mondtak.
Dr. June és csoportja most azt vizsgálja, alkalmazható-e a HIV-es kezelés a rák más formáinál. Elsőként a hasnyálmirigyrákos betegeknél fogják kipróbálni az új módszert."
 
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában