Magyar felfedezés teheti sikeresebbé a lombikbébi-programot

2014. november 12. 23:52
Világszerte egyre nő a lombikbébi-programra kényszerülő párok száma. Sok fájdalmas vallomást olvashattunk az eljárásban részt vevők tollából arról, hogy milyen testi és lelki megterheléssel jár a procedúra, s hogy mekkora törést okoz egy-egy sikertelen beültetés, ami pedig egyáltalán nem ritka.

 Az az új módszer, melyet külön örömünkre magyar kutatók dolgoztak ki, az ilyen, mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozó pároknak jelenthet segítséget.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora adott tájékoztatást erről Szentágothai János Kutatóközpontban. Beszámolójában kitért arra, hogy az úniós finanszírozással folytatott több mint kétéves kutatás egyik eredménye az, hogy az eddig világszinten mindössze 34-35 %-ban sikeres mesterséges megtermékenyítés a jövőben az eljárás alkalmazásával több mint 50 %-ra emelkedhet.        

A pécsi kutatások azt érintették, hogy a nem életképes embriók milyen okok miatt képtelenek az életben maradásra. Többek között hormonális elváltozásokat, anyagcserezavarokat, sejtalaki, genetikai eltéréseket vizsgáltak az egy cseppnyi tápoldatokban, amelyekben beültetés előtt a petesejt, illetve az embrió fejlődik.Találtunk egy olyan fehérjét az embriót körülvevő tápoldatban, amelynek maga aránya mindenképpen sikertelenségre utal, magyarán: jelentős mennyiségben való kimutathatósága esetén feleslegessé válik az embrió visszaültetése  mondta a rektor. Az új pécsi felfedezésnek köszönhetően Bódis József szerint a lombikbébi-program sikerességi arány meghaladhatja 50 százalékot a későbbiekben.

 A rektor hozzátette: egyelőre még nem lehet megmondani, hogy a fehérje magas arányát kimutató technikai háttér mikor lesz ott a lombikbébi-programmal foglalkozó intézményekben, de utalt arra, hogy a következő hónapokban partnereket keresnek a felfedezés gyakorlati alkalmazásához.

 Bódis József kitért arra, hogy a projekt eredményei közé tartozik, hogy tíz szabadalmi bejelentést nyújtottak be Magyarországon, Európában és az Egyesült Államokban. Az egyik értelmében már a beültetést megelőzően meg tudják állapítani a születendő gyermek nemét, ami nemhez kötődő örökölhető, súlyos betegségek szempontjából fontos."

 

Forrás: MTI

 

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában