A kamaszoknak késik a biológiai órájuk

2014. október 17. 4:22
Gondolom, legtöbben emlékeznek még kamaszkorukra, s az állandó nógatásra: menj már aludni, különben nem tudsz reggel felkelni! És valóban nehezen sikerült másnap összeszedni magunkat, viszont este egyáltalán nem voltunk álmosak. Neurológusok szerint ennek biológia oka van, s a tinédzsereknek inkább reggeli alvásra van szükségük az ideális teljesítményhez.

Ezt próbálják igazolni kísérleti úton most az Oxfordi Egyetem kutatói egy négy éves vizsgálat során, melyben brit középiskolások vesznek részt. A diákoknak ez alatt az idő alatt csak délelőtt 10 órára kell beérni az iskolába, s megnézik, javulnak-e eredményeik a kései kezdés eredményeképpen. 

Több mint száz angol középiskola 10. és 11. évfolyamra járó, GCSE-vizsgák előtt álló tanulói vesznek részt a vizsgálatban, amely azokon a tudományos bizonyítékokon alapul, amelyek arra utalnak, hogy a tizenévesek biológiai órája egyáltalán nincs összhangban a hagyományos tanítási idővel  számolt be róla az MTI a The Daily Telegraph online kiadása alapján.
A North Tyneside-i Monkseaton Gimnáziumban 2009-ben végzett úttörő kutatás során 19 százalékkal javultak a fő tantárgyakból szerzett érdemjegyek, amikor egy órával később kezdődött az iskola. Amikor azonban az iskolaigazgató távozott, visszatértek a 8.50-es kezdésre.
 
Hat idegtudományi vizsgálat egyike lesz az új kutatás. Más projektek a testmozgást növelik, vagy változtatnak az órák közti szüneteken, és lesz, amelyik agytornáztató játékokat illeszt a tantervbe. A 2018-ig tartó hat vizsgálatban összesen több mint 60 ezer tizenéves vesz részt.
-Tudjuk, valami furcsa dolog történik tizenéves korunkban, úgy tűnik, mintha nem lennénk összhangban a világ ritmusával. A szülők azt hiszik, azért, mert lusta a tini, és szerintük mindent megoldana, ha korábban menne aludni. A tudomány azonban azt mondja, reggel lenne szükség több alvásra  magyarázta Collin Epsie, az alváskutatás vezetője.
    A tizenévesek biológiai órája általában kétórás késést mutat a felnőttekéhez képest. A neurológusok szerint biológiai hajlamuk szerint éjfél körül mennének aludni és reggel 9-10 óra között lennének teljesen éberek és tettre készek.
A biológiai óra ezt a beállítást követi a lányok körülbelül 19, a fiúk 21 éves koráig."
 
 
Forrás: MTI

Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában