Elszomorítóan könnyen alkalmazkodó baktériumok

2014. augusztus 10. 4:26
Elsősorban kórházak rettegett kórokozója az MRSA, vagyis az antibiotikumoknak ellenálló "szuperbaktérium". Régóta keresik a módját annak, hogyan lehetne megszabadulni véglegesen egy ilyen fertőzéstől, ha az általánosan alkalmazott különféle antibiotikumoknak ellenáll.

 Még borúlátóbbak lehetünk, ha megismerkedünk annak a laboratóriumi kutatásnak az eredményével, melyet pedig magyar kutatók publikáltak a  Nature Communicationsben-számol be a Medical Online az MTA honlapjára hivatkozva.

A kólibaktériummal végzett laboratóriumi evolúciós kísérletek során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az egysejtű – bár a 12 vizsgált antibiotikum esetében eltérő mértékben- de  rendkívül gyorsan alkalmazkodott az egyre növekvő dózisú antibiotikumokhoz: mindössze két hónap után akár több százszoros mennyiségnek is ellenállt.

A kutatások arra is kiterjedtek, hogy az egy-egy antibiotikumra már rezisztens baktériummal szemben mennyire hatásos a kutatásba bevont többi 11 készítmény. Az eredmények alapján megalkotott keresztrezisztencia-hálózat azt mutatja, hogy akár már egyetlen antibiotikumhoz alkalmazkodva is multirezisztenssé válhat a baktérium, azaz számos más szerrel szemben is csökkenhet az érzékenysége. Nem csak azokban az esetekben figyelhető meg nagymértékű keresztrezisztencia, amelyekben a vizsgált antibiotikumok hasonló módon hatnak a baktériumra, vagy hasonló a kémiai szerkezetük. -Teljesen eltérő hatásmechanizmusú antibiotikumok esetében is megfigyelhető volt, hogy a baktérium képes megélni a számára ismeretlen antibiotikumnak akár a 128-szoros dózisán is – idézik az egyik kutatót az mta.hu-n."
 
Vagyis nem is olyan nehéz vagy ritka egy ilyen "szuperbaktérium" létrejötte, ezek a létformák ijesztően gyorsan képesek alkalmazkodni a környezethez. Lehet, a tudósoknak egészen más irányba kellene elindulniuk, ha nem akarnak alulmaradni a kórokozókkal vívott harcban?
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában