Hatástalan a paracetamol a lumbágó ellen

2014. augusztus 2. 1:51
Magyarországon is sokak életét keseríti meg a derék izomfájdalma, a lumbágó. Sokan és gyakran fordulnak ilyenkor az ismert fájdalomcsillapítókhoz, melyek egyik csoportjának fő hatóanyaga a paracetamol.

 Ennek hatásosságát vizsgálta meg most egy ausztrál kutatás. Arra a meglepő eredményre jutott, hogy a paracetamol erre a fájdalomra egyáltalán nem hat, semmivel sem ér többet, mint a placebo, vagyis hatóanyag nélküli tabletta!-írja közleményében az MTI.

Az eddig végzett legnagyobb léptékű vizsgálat adatai szerint a hatóanyag nem rövidítette le a gyógyulási időt, és nem csillapította a placebónál hatékonyabban a fájdalmat - idézte a BBC a Lancet brit orvosi hetilapban közzétett tanulmányt...
Ausztrál kutatók most az ország számos háziorvosi rendelőjének összesen több mint 1650 páciense részvételével végeztek teszteket. Olyan betegekkel dolgoztak, akiknek hat hete vagy annál rövidebb ideje fájt a dereka.
 
Egy hónapon át résztvevők egyharmada a paracetamol szokásos adagját kapta, egyharmada igény szerint szedte a gyógyszert, egyharmada placebót kapott.
A paracetamol nem csillapította a fájdalmat, nem javította az alvás minőségét. Nem találtak különbséget a három csoport résztvevőinek gyógyulási ideje között sem, mely átlagosan 17 nap volt.
A kutatók szerint a lumbágó okozta fájdalom eltérhet a fejfájástól, fogfájástól vagy a műtét utáni kellemetlenségektől: e három utóbbiak esetben a paracetamol bizonyítottan hatásos enyhülést nyújt.
 
A tesztekből az is kiderült, hogy a betegek előbb felépültek, mint korábbi kutatások során. Ebből a kutatók arra következtettek, hogy a tanácsok és a támogatás talán hatásosabb, mint maga a gyógyszeres kezelés.
Egyes gyulladásgátló fájdalomcsillapítók mellékhatásai miatt abban nem voltak biztosak a szerzők, mi ajánlható a lumbágós pácienseknek paracetamol helyett, ezért arra kérték őket, beszéljék meg a lehetőségeket kezelőorvosukkal.
Christine Lin, a tanulmány egyik szerzője így vélekedett: -A hátfájás enyhítésének egyik módja, hogy maradjon a beteg annyira aktív, amennyire csak lehet, és ne ágyban fekvéssel próbáljon meggyógyulni."
 
A vizsgálat külön tanulsága számunkra az lehet, hogy nem csak a paracetamolra érzékenyeknek kell gondosan átolvasni az adott gyógyszer hatóanyagairól az ismertetést: az sem mindegy, milyen típusú fájdalom csillapítására szánjuk.
 
 
Forrás: MTI
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában