A biztonsági öv az elalvástól is óv majd

2014. július 26. 3:02
Ilyenkor sokan indulnak hosszú autóútra, hogy kellemes környezetben, akár tenger mellett tölthessék a szabadságukat. Igen ám, de a hőség, a fáradtság, az egyhangú autópályák könnyen elalváshoz vezethetnek. Arra pedig senki dem vágyik, hogy a várva várt vakáció a kórházban végződjön.

 Ezt akarja megelőzni az a spanyol találmány, amely most áll fejlesztés alatt. Az „okos biztonsági öv" a szívritmust és a légzést figyeli, s vészjelzést ad, ha ezek lassulása alapján alapján úgy érzékeli, hogy a vezető hamarosan elaludhat- tudósít az MTI a  The Daily Telegraph online kiadása alapján.

A Harken nevű új készüléknek része a különleges ülésborítás is, mely szintén méri a szív és a légzés ritmusát. 
-E két érték változásai összefüggnek a kimerültséggel, ezért jól jelzik, mennyire éber az autóvezető. Ha tehát az álmosság erőt vesz rajta, a műszer észleli a szívverés és a légzés módosulását, és figyelmezteti a sofőrt, mielőtt a tünetek veszélyessé válnának - magyarázta José Solaz, a valenciai Biomechanikai Intézet munkatársa.
Az álmosság csökkenti a reakcióidőt, a koncentrációt és a figyelmet. A kimerültséggel kapcsolatos autóbalesetek többsége hosszú vezetés alatt, monoton utakon, például autópályán történik hajnali 2 és 6 óra között, vagy közvetlenül ebéd után.

A kamionsofőrök és a váltott műszakban dolgozók esnek legnagyobb eséllyel áldozatául. Az elalvós balesetek okozóinak legnagyobb része (85 százaléka) férfi, több mint egyharmaduk 30 éves vagy annál fiatalabb.
Az új monitort úgy tervezték, hogy csak a szív- és légzésritmust kövesse, és figyelmen kívül hagyja a jármű mozgását. A kutatócsoport sikerrel tesztelte a találmányt versenypályákon, de hamarosan a spanyol utakon is kipróbálják, hogy megnézzék, működik-e közlekedési helyzetekben is.
Hisznek abban, hogy ha az »okosöveket« és az ülésborításokat beszerelik az autókba, az több ezer baleseti halált előzhet meg az európai utakon."
 
Forrás: MTI
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában