Lehet tiltani

Strasbourg: Jogosan tiltja Franciaország a burka viselését

2014. július 1. 13:06
Franciaországban 2011 óta bírságolják azokat a nőket, akik burkában járnak az utcán. Egyikük a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordult, de hiába. A bíróság szerint Franciaország a társadalmi együttélés érdekében jogszerűen tiltja a burka viselését közterületen.

Egy már Franciaországban született fiatal muszlim nő azért perelte be az államot a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság előtt, mert 2011 óta tilos közterületen a burka viselése. Aki ennek ellenére a teljes testet és arcot eltakaró burkában jár, 150 euróval is megbírságolhatják – számol be az ügyről és előzményeiről a FAZ.

A felperes arra hivatkozott, hogy sem férje, sem a más családtagjai nem gyakorolnak rá nyomást, hogy burkát viseljen, és ő nem is hord mindig azt. Viszont szeretné, hogy ha épp úgy tartja kedve, burkában is kimehessen az utcára. A tilalommal szerinte Franciaország megsérti a magánélethez és családi élethez való jogát, valamint a vallásszabadsághoz fűződő jogát is. Arra is hivatkozott a felperes, hogy a szabály a diszkrimináció tilalmába ütközik, mivel őt a neme, vallása és származása alapján is diszkriminálja a burkatilalom.

A bíróság azonban a keresetet elutasította. Az ítélet szerint a közbiztonság és mások jogainak védelme legitim indok, amely alapján a felperes ezen jogai korlátozhatók. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az arc eltakarása ellentmond az alapvető társadalmi együttélési normáknak, mivel az arc nagyon fontos szerepet játszik a társadalmi interakcióban. Bármilyen viselet, ami az arcot nem takarja el, engedélyezett Franciaországban, ezért a bíróság szerint a burkatilalom arányos korlátozásnak minősül és nem sértette meg a felperesnek az Európai Emberi Jogi Egyezményben garantált jogait.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

El lehet költözni egy olyan országba, ahol ezzel semmi gond nincs...

Válaszok:
Csigorin | 2014. július 1. 13:27

Ilyen alapon a papua meg kovetelhetne hogy o hadd maszkaljon meztelenul az utcan, mert o meg ugy szokta meg otthon.

Kedves arab/stb mindenfele bevandorlok! Ha nem tetszenek az itteni szabalyok, nem felel meg az itteni kultura, haza is lehet menni.

A szambol vetted ki a szot.
Az nem megy hogy elmegyek Pireziabol mert ott nekem rossz, aztan ahova megyek ott meg legyen nekem Pirezia. Tessek valasztani.

Ez meg a masik. Nyaraltam Tuneziaban, es tudomasul vettem hogy pl ott nem engednek be az etterembe egy szal uszogatyaban.

Ugye Te is érzed, hogy ez nagyon rossz összehasonlítás?

Egyébként azt illene tudomásul venni végre MINDENKINEK, ha úgy dönt, hogy egy másik országban kíván élni, akkor az illető ország szokásait, törvényeit KUTYAKÖTELESSÉGE betartani!!! Ez alól az sem mentesít, ha valaki ott születik, sőt attól joggal elvárható, hogy az adott ország állampolgárának érezze magát, de ha annyira erős a kötődés az óhaza iránt akkor érdemes megfontolni a visszaköltözést!
Csak előre szólok, ha valaki a határon túli magyarokat hozná fel ellenpéldaként, akkor nehogy elfeledje, hogy ők nem önként választottak új hazát, hanem az "új haza" "választotta" őket!
Ezzel együtt ők tiszteletben is tartják az adott ország törvényeit, legfeljebb az ellen berzenkednek, amikor az illető ország, különböző fondorlatokkal igyekszik lehetetlenné tenni a nemzeti identitásukat! És ez, nagyon nagy különbség!

Ezért nem bírtam ki, hogy ne szóljak bele. Csak azért, mert minden áron ellentétes véleményt kell megfogalmazni, az nem jelenti azt, hogy mindenféle össze nem illő hasonlatokat hozzon fel példaként. Némelyek belehalnának, ha tényleg egyetértenének valakivel, aki a másik oldalon áll. Ez már beteges!

Egyébként meg valóban igaz amit írtál, hogy a nomád időkből való praktikus viselet, ugyanis a homokvihar ellen védte az embereket. Valójában Franciaországban, meglehetősen ritkaság számba megy az olyan homokvihar, amely ellen ez lenne az egyetlen védekezési mód!
Viszont valóban roppant zavaró, és biztonsági szempontból sem megnyugtató, hogy gyakorlatilag bárki, esetleg egy bankrabló, besétál egy ilyen öltözékben, ami alatt, már ott van esetleg a géppisztoly is!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés