Gyors eszközt teszteltek a stroke diagnosztizálására

2014. június 24. 20:39
Az agyi katasztrófák esetén a nyom nélküli gyógyulás, esetleg akár az életben maradás múlik az gyors kezelésen. Ez viszont elképzelhetetlen addig, míg nem tudják pontosan azonosítani a betegséget. Ezen segíthet az új svéd eszköz.

A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem, a Salhgrenska Akadémia és a Sahlgrenska Egyetemi Kórház kutatói olyan mobil műszert terveztek, amelyet kórházba szállítás közben lehet használni."-ad hírt az MTI. A sisakba épített műszer gyenge mikrohullámokat bocsát ki, ennek segítségével állapítja meg, mi történik az agyban.

A készüléket tervező svéd tudósok 45 páciens részvételével sikeresen tesztelték a prototípust, és azt tervezik, hogy mentősöket kérnek meg a további próbákra.Stroke esetén az orvosoknak gyorsan kell dolgozniuk, hogy megakadályozzák az agy további károsodását. Ha négy óránál több telik el a kórházba kerülésig és a kezelésig, az agyszövet egyes részei már elhalhatnak. A megfelelő kezeléshez azonban először meg kell állapítani, érfalszakadás miatti vérzés vagy trombózis, azaz egy ér elzáródása okozta-e az agyi érkatasztrófát.

Komputertomográfia (CT) segítségével ez kimutatható, ám időbe telik, hogy a beteg számára ilyen eljárásról gondoskodjanak, még ha olyan kórházba került is, ahol van CT-készülék. Minden késlekedéssel csökkennek a gyógyulás esélyei… Valószínű, hogy továbbra is szükség lesz más diagnosztikai eljárásokra, ám nagy előrelépés lenne, ha a vérzést már a mentőben ki lehetne zárni, ez óriási előnyt jelent akut agyi érkatasztrófa esetén - mondta Mikael Persson, a kutatás vezetője."

 

Forrás: MTI

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában