Néhány évtized múlva oltás védhet az Alzheimer-kórtól?

2014. június 10. 16:31
Az időskori memóriavesztéssel járó betegséggel már foglalkoztunk korábbi cikkünkben. Az átlagéletkor növekedésével egyre több embert veszélyeztet ez a kór is, így érthető, ha a tudósok is egyre többen foglalkoznak a lehetséges gyógymódokkal. A Southamptoni Egyetem kutatója most új módon, védőoltással próbálkozik a probléma megoldásával.

 „Ha évtizedekkel a betegség kezdete előtt, negyvenévesen beadják a vakcinát, akkor a kutatók szerint azokat a lerakódásokat takaríthatja ki az agyból, amelyek blokkolják az agyi elektromos jeladást - idézte a The Daily Telegraph a Cheltenham Science Festivalon elhangzott előadást.

James Nicoll, a Southamptoni Egyetem ideggyógyásza azt fedezte fel, hogy egy védőoldás beindíthatja az immunrendszert, amely eltávolítja az agyi lerakódásokat. A vakcina ugyanabból az amiloid béta fehérjéből készül, ami az Alzheimer-kóros betegek agyában felhalmozódik.

Nicoll elmondta: a betegek agyából az oltás eltávolította a lerakódásokat, ám nem állította meg a mentális hanyatlást és nem akadályozta meg a korai halált. Ennek ellenére úgy véli, ha 40-50 éves koruk között kapják meg az emberek a védőoltást, amikor a betegségnek még semmi jele nincs, az megelőzheti, hogy a lerakódások kialakulásuk elkezdődjön.
-Lehetséges, hogy a béta amiloid felhalmozódása indítja el az események láncolatát, amelyek aztán megállíthatatlanok, az izgalmas kérdés ezért az: mi lenne, ha jóval korábban oltanánk? - magyarázta Nicoll.

Egy kolumbiai kutatás jelenleg olyan család részvételével teszteli az elméletet, amely genetikai hajlamot mutat a kórra. Évtizedek kellenek azonban, hogy kiderüljön, hatásos-e a védőoltás."
 
Forrás: MTI
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában