A nőknek több alvásra van szükségük

2014. március 31. 4:28
Vezetés közben telefonál, sminkel és még a navigációról sem feledkezik meg?

 Ön nyilván egy zseniális képességekkel megáldott hölgy, de ne csodálkozzon, ha megnövekszik az alvásigénye. A nőknek több alvásra van szükségük a nap során végzett egyidejű feladatmegoldás miatt. Az alváshiányos hölgyek a fokozott igénybevétel miatt hajlamosak a depresszióra és az ingerlékenységre, továbbá a szívbetegségre, a stroke-ra és a gyulladásos folyamatokra is.

 
A párok életében mindennapi konfliktusforrást jelenthet az eltérő alvásigény. Egyesült államokbeli kutatók most rámutattak, hogy a nők agyának több időre van szüksége a „feltöltődéshez”, mert nap közben egyszerre több feladat megoldásával is foglalkoznak. Az észak-karolinai Duke Egyetem szakértői szerint emiatt a nőknél súlyosabb idegrendszeri következményekkel járhat a pihenés hiánya. A férfiaknak azonban kevesebb negatív hatástól kell tartaniuk, ha nem alusszák ki magukat – olvasható a Science World Report hasábjain.
 
Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták az alváshiányt a szívbetegség, a mentálhigiénés problémák, a stroke és a gyulladásos folyamatok kialakulásával. Dr. Michael Breus alvásdiagnosztikai szakember úgy véli, hogy az alváshiányos nők egy részénél olyan súlyos gyulladás alakul ki a szervezetben, hogy valóságos fizikai fájdalommal ébrednek. Dr. Breus ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a napközbeni szunyókálás hatékony lehet a gondok megelőzésére. A délutáni alvás azonban szerinte nem lehet hosszabb 90 percnél, különben fokozza az álmosságot.
 
„Az alvás egyik fő funkciója, hogy lehetővé tegye az agy regenerációját” – magyarázta Jim Horne professzor, a Loughborough Egyetem Alváskutató Centrumának vezetője. „Mélyalvás során a kéregállomány, amely a gondolkodásért, a memóriáért és a nyelvi készségekért is felelős, elszakad az érzékeléstől, és helyreállító üzemmódba lép. Minél intenzívebben használja valaki a szellemi kapacitását a nap során, annál több időt igényel a helyreállítás, tehát annál több alvásra van szükség” – tette hozzá Dr. Horne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés