A magas-fenntartású lányok pestise

2013. november 2. 15:40
Egy igazi férfi mellett igazi nő áll, és viszont. Igazi nővé, csak igazi férfi mellett válunk.

„A középkorból ered a lovagiasság. Rég nem látott ismerős, igaz? A középkori lovagok virágot ajándékoztak a hölgyeknek, tartották nekik az ajtót, verset írtak, szerenádot adtak, és a lovagi tornákon küzdöttek a hölgyek kegyeiért. A lovagi tornák nem egy szánalmas felszedős dumából és (jó esetben) egy italból álltak, hanem hosszú hónapokig tartó készülésből, erőfeszítésből, tornázásból és veszélyes küzdelmekből. Számtalan mesét hallgattunk gyerekkorunkban, ahol a királyfi tűzön-vizen átverekszi magát, megküzd a hétfejű sárkánnyal és mindenféle gonosz mágiával, hogy elnyerje a királylány kezét. Tornyokat másznak, mérföldeket utaznak, barátságokat kötnek, különleges ajándékokat visznek magukkal.

Rémlik valami a hittanórákról is? Volt egyszer Jákób, aki tizennégy évig legeltette a birkákat, hogy feleségül vehesse a szerelmét. Az édesapja, Izsák tíz tevét küldött a leendő menyasszonyának, megrakodva ékszerekkel, arannyal, ezüsttel. József, Jézus földi apja, emigrálni kényszerült, miután a felesége terhes lett házasságon kívül. (Hozzáteszem a Szent Szellemtől, de ezt nem túl sokan hitték el neki.) Tehát, ki beszél »magas-fenntartású« nőkről manapság?

A lányok annyira félnek ettől a szótól, hogy ellentmondást nem tűrően maguk fizetnek a kávéjukért és az étteremben. Nem engedik, hogy hazakísérjék őket, keményebbnek mutatják magukat a fiúknál. Sokszor egy italra sem kell meghívnod őket és az ágyadba bújnak, és könnyes szemmel mesélik, ha egy fiú végre virágot vett nekik, vagy meghívta őket moziba. Keserűséggel és ostoba jelmondatokkal eltorlaszolják a gyengeségüket. Aztán hiúak lesznek, túl sokat vásárolnak, hogy leplezzék az önbizalomhiányt, eltitkolják, hogy okosak, ostoba kompromisszumokat kötnek, és semmire sem becsülik önmagukat. A fiúk pedig elfelejtettek küzdeni. Eltunyultak, férfiatlanok. Nem akarnak megvédeni, inkább elfutnak ha bajba kerültél. Ha utazásról beszélsz, kidobnak, mert ahhoz nincs kedvük. Naphosszat heverésznek veled a kanapén és elvárják, hogy körülzsongd őket munka után a vacsorával, de nem tisztelnek annyira, hogy a nyilvánosság előtt felvállaljanak, mint barátnőt. Féltékenyek, de nem eléggé. Macsóskodnak, de harmat gyengék. Mint elefántbőrön a darázsfullánkok, olyanok az érveik.

A fiúk és lányok nem tisztelik egymást, futószalagként kezelik a kapcsolatokat és méricskélik a kapcsolatba beleadott 'önrész' nagyságát.

Egy igazi férfi mellett igazi nő áll, és viszont. Igazi nővé, csak igazi férfi mellett válunk. Olyan mellett, akinek vannak célkitűzései, aki nem ijed meg egy kis munkától. Milyen nővé válunk mellettük? Gondoskodóvá és önfeláldozóvá, szebbé, magabiztosabbá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 107 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tökéletes. (Elég baj, hogy így van)

Idővel megszűnik ez a probléma, mert Svédországban már van semleges nemű WC, Németországban pedig "egyéb"-nek is lehet jelölni a nemet. Így értelmét veszti a férfiak-nők aránya a politikában és a vezetők között. :) Mindenki olyan nemű, amilyennek vallja magát. :D

Tettem oda ":)" és ":D" jelet.
Ez a ki minek vallja magát, működésképtelen.

Csak azt nem értem, hogy mi ennek a júniusi írásnak a mai napi aktualitása? Ennyire nincs értelmes téma?

"Kétszer nem léphetsz be ugyanabba a patakba". A lovagkor költőivel a Minnasangerekkel (Wogelweide, von Aist..?) és a trubadurokkal együtt úgy a XIII. században véget ért. A mából kell kihozzuk a legjobbat.

"Igazi nővé, csak igazi férfi mellett válunk."
mint ahogy igazi ferfi is csak igazi no mellett lesz az.

Ti akartatok ezt a nagy egyenloseget, hogy ti is dolgozzatok, hogy a ferfi is vegyen reszt a haztartasban es altalaban hogy egyenrangu felkent legyetek kezelve, hat tessek, megkaptatok.
Nem tetszik? Jobb volt a lovagias kozepkor? Ja, hogy megis inkabb a ferfi udvaroljon, hozza a viragot, fizesse a kavet? Nade mire fel ha egyenloseg van? :)

Nota bene, V. Hugo abszolút olyan eszményekben gondolkodik, mint amikről Lina ír, csak a társadalom nyomorultjainál véli működni őket.

Igazán nem akarom megsérteni a cikkírót, de ez az írás az úgynevezettt "szőkenős" vonalat erősíti.

A lovagokkal kapcsolatban S. Runciman: A keresztes hadjáratok története című munkáját ajánlanám figyelmébe, némileg árnyaltabb képet fest a lovagokról és a korról.

A mai fiatalok között ugyanúgy sokféle típus van, mint a régebbi korokban. Az "ezek a mai fiatalok másmilyenek" típusú dumákon negyvenen túl jókat mosolygok, mert még nem felejtettem el, azt, amikor még nekem kellett ilyesmit hallgatnom.

Javaslom a cikkírónak, hogy próbáljon olyan helyen is ismerkedni, ahol nem csak egy ital mellett lehet (jó esetben) ilyet tenni.

Szerintem a lovagregény, meg a többi hülyeség smafu, Lina lényegi kérdése ez: mennyire tudatos bennünk, hogy amikor csajozunk, végső soron gyermekeink anyját kell megtalálnunk, és ennek megfelelően érdemes olyan nőkkel is próbálkoznunk, aki bizonyos áldozatokat vár el tőlünk, már csak a jövendő család stabilitása érdekében.

Nyilván nincs 100%-os bizonyosság a jövőre nézvést, de ha az első randi után lefekszem egy lánnyal, akkor egyáltalán semmiféle biztosítékot nem tudok számára adni arról, hogy nem fogom ugyanezt tenni egy másik lánnyal is, akármikor.
De azért persze vágyunk a családra meg a közös gyermekekre, és előbb-utóbb legtöbbünk bele is fut abba a szerencsétlenbe, aki így is vállalja velünk a szövetségkötést.

Pl. a keresztény erkölcsöt, és a jó öreg komcsi proletár erkölcsöt közös kiröhögés sújtja, mégpedig azon közös gondolat miatt, hogy a túl könnyű kapcsolatépítés rongálja a családalapításra való készséget.

Kedves Folk Lina!

Jákob és nem "Jákób" ezt javítsd ki.
"Rémlik valami a hittanórákról is?"
Úgy látom, hogy neked, csak rémlik valami!
Mielőtt hozzáfogtál volna az íráshoz, elolvashattad volna, legalább a Szentírás hivatkozott részeit.

Jákobnak valóban 14 évet kellett szolgálnia, de nem 14 év után vehette el feleségül Ráchelt, hanem őt is 7 év után, akárcsak Leát. .
"Töltsd ki vele végig a menyegzős hetet, s akkor, majd a másikat is neked adom azért a szolgálatért, amit további hét esztendőn át teljesítesz. Jákob így is tett. Kitöltötte vele a menyegzős hetet. Akkor feleségül adta neki a lányát Rachelt." Ter 29, 27-29

"József, Jézus földi apja, emigrálni kényszerült, miután a felesége terhes lett házasságon kívül."
- Ez nem igaz! Nem ismered a zsidó házassági szokásjogot, ráadásul nincs még hasonló sem az Újszövetségben.
"a felesége terhes lett"
- Egy keresztény ember főleg egy nő nem használja ezt a kifejezést. Az apostol sem. Figyelj csak, hogy írja le "gyermeket fogant a Szentlélektől" "a benne fogant élet a Szentlélektől van" Mt 1,18,20

"Elfelejtettek küzdeni"
Nem felejtettek el, hanem amíg a lányok sok esetben megelőzik őket, vagyis ezerrel nyomulnak, addig nincs is szükségük rá.
Viszont a mai férfiak igenis rengeteget "segítenek" vagyis részt vesznek a család életében. Óvodába, iskolába viszik a gyerekeket, benne vannak a gyermeknevelésben, fürdetnek, etetnek, főznek, és még sorolhatnám. Miközben, ezzel egyetértek, a nők férfiasak lettek. Idézhetted volna Karinthyt "Annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki belép a szobámba."

Kedves Lina!
Figyelmedbe ajánlom Kulcsár Zsuzsanna Így éltek a lovagkorban című könyvét.

"az urak egyáltalán nem tekintették becsületbe vágónak, lovagiatlannak, ha testi fenyítésben részesítettek egy hölgyet.
A krónika feljegyzi, hogy Vilmos, Normandia hercege, a későbbi hódító Vilmos, feleségül akart venni egy lányt Flandria grófjának lányát akinél nevelkedett. A lány azt mondta, hogy fattyú nem megy hozzá. Ezt Vilmos meghallotta lóra pattant, elvágtatott a templomhoz, ahol Matild éppen misét hallgatott, s midőn a lány kilépett a templomból, összevissza verte, rugdosta, olyannyira, hogy ágynak esett, de... beleegyezett a házasságba."
Ez csak egy példa volt. Tanulmányozd a Szentírást és a Középkort is, mielőtt hivatkozol rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés