Visszaállítanák a közmédia függetlenségét Franciaországban

2013. május 7. 12:28
Franciaországban a közmédiumok vezetőit többé nem a köztársasági elnök, hanem újra a független médiahatóság fogja kinevezni, utóbbi tagjainak száma pedig a jelenlegi kilencről hétre csökken – írta Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter a Les Échos című gazdasági napilap keddi számában. A megszűnő két helyre közvetlenül az államfő nevezhetett ki tagokat.

Nicolas Sarkozy előző államfő kezdeményezésére Franciaországban 2009. január 1. óta nem a médiahatóság, hanem annak javaslatára a végrehajtó hatalom nevezi ki a közszolgálati televízió és rádió vezetőit. A törvény heves tiltakozást váltott ki az akkor ellenzéki szocialisták és a szakmai szervezetek részéről amiatt, hogy a politika közvetlenül kívánt beavatkozni a közmédia irányításába. Sarkozy akkor azt hangoztatta, hogy a közszolgálati médiumok legfőbb részvényese az állam, így gyakorolnia kell tulajdonosi jogát a vezetők kiválasztásakor.

François Hollande jelenlegi államfő egyik választási ígérete volt a közszolgálati csatornák függetlensége és vezetői kinevezési módjának a korábbi gyakorlat szerinti visszaállítása. A médiatörvény tervezetét – amelyben a kinevezési jogkör visszakerül az úgynevezett Audiovizuális Legfelsőbb Tanács (CSA), azaz a médiahatóság jogkörébe – a május 15-i vagy 22-i kormányülésen vitatják meg a miniszterek.

A kilenctagú ellenőrző testületbe jelenleg három személyt jelölhet a köztársasági elnök, hármat a szenátus elnöke és hármat a nemzetgyűlés elnöke. „A köztársasági elnök ezentúl csak az intézmény elnökét fogja kinevezni, a jelenlegi három tag helyett” – jelezte a kulturális miniszter. A jövőben a tagokat a nemzetgyűlés és a szenátus kulturális bizottsága nevezhetné ki háromötödös többséggel. Ezzel a kulturális miniszter szerint az ellenzéket is bevonja a kormány „a médiaszabadság őrzőinek kiválasztásába”. „A médiára gyakran úgy tekintenek Franciaországban, mint a hatalom egyik játékszerére. Ez a kormány döntő lépést kíván tenni az információszabadság és a pluralizmus ezen zavaró koncepciójának megszüntetésére” – fogalmazott Aurélie Filippetti.

Június 5-én a köztelevízió jövőjének megvitatására szakmai konzultáció kezdődik a CSA részvételével, ősszel a rádió fejlesztése lesz a téma. A miniszter szerint „a nagy függetlenségi törvény” után ezekkel a konferenciákkal indulhat el a kormány médiát érintő szabályozási munkájának második szakasza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés