LMP: Ne lehessen közpénzt költeni állami propagandára!

2013. március 4. 15:43
Schiffer András hétfőn bejelentette: törvényjavaslatban kezdeményezi a közpénzből finanszírozott állami propaganda tiltását.

Az LMP-ben politizáló független képviselő hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy törvényjavaslatban kezdeményezi azt, hogy ne lehessen közpénzből állami kommunikációs tevékenységre költeni. Emlékeztetett arra, hogy a Miniszterelnökség két céggel kötött áfa nélkül összesen 700 millió forint értékű vállalkozási keretszerződést idei és jövő évi kommunikációs feladatainak ellátására. A 2014. május 31-éig hatályos kontraktus lehetőséget ad arra, hogy többletigények esetén 495 millió forint plusz áfával megemeljék a keretösszeget.

Schiffer András hozzátette, hogy a 2010-es költségvetésben a Bajnai-kormány 400 milliót különített el propagandacélokra, de az LMP már azt is sokallta. Felháborítónak érzik, hogy „közpénzből a mindenkori kormánypárt a saját dicsőségét hirdesse”. A képviselő olyan törvényjavaslatot terjeszt be, amely szerint a kormányzati vagy az önkormányzati költségvetésekből csak akkor lehet reklám- és kommunikációs célokra pénzt fordítani, ha az állampolgároknak más módon nem biztosítható a jogaik gyakorlásához vagy kötelességeik teljesítéséhez való segítségnyújtás.

Ezzel párhuzamosan a büntető törvénykönyvet is kiegészítené azzal, hogy az előírás megszegése bűncselekménynek minősül. A politikus az alaptörvényt is módosítani javasolja, úgy, hogy a pártoknak nyilvánossá kellene tenni bevételeik forrását és azok felhasználását. Schiffer András az alkotmányban azt is rögzítené: a választásokon jelöltet állító szervezetek kivételével semmilyen más közpénzből gazdálkodó szerv ne folytathasson a választók befolyásolására alkalmas kampánytevékenységet.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés