Tállya

Borhotel nyílt Tokaj-Hegyalján

2012. április 3. 18:36
Bármennyire is jó bort készítenek Tokaj-Hegyalján, még nem nagyon van meg az infrastruktúra, ami fel lenne készülve arra, hogy hirtelen ezrek rohamozzák meg a borvidéket. Ezt a falat bontja le a hétfőn megnyílt tállyai Oroszlános borvendéglő új hotelrészlege is, melynek avatóján a Mandiner.bor is ott volt.

Az Oroszlános Borvendéglő 2006-ban nyitotta meg kapuit Tokaj-Hegyalja egyik legszebb településén, Tállyán. Az étterem az egykori büszke mezőváros központjában, a Szirmay-kúria épületében alakította ki étkezőtermeit, kóstolópincéjét és lakosztályait - a hely eddig konyhájáról volt ismert, a Népszabadság a top 100-as listájára is beválasztotta. 2011 telén az étterem melletti üres telken kezdődött el a hozzá tartozó borhotel építése, és jó egy évvel rá, pont a napokban került sor a szakmai megnyitóra.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az újonnan épült hotel méltó párja lett a Szirmay-kúriának. Belső kialakítása, berendezése követi a vendéglő régi korokat idéző polgárias, felvilágosult stílusát – ilyen lehetett Hegyalja fénykorában az itteni urak szalonja. Mind az étterem, mind az új épületszárny belseje Tompos Lajos belsőépítész munkája.

Az új épületben található egy tágas társalgó, könyvekkel, festményekkel, sok régi fényképpel a faluról és boroscímkékkel a falon. A festmények egyike egy présházat ábrázol, a másik Tállya történelmi látképét mutatja a Palota-hegyről. Egy szaunával és pezsgőfürdővel felszerelt fürdőház is tartozik a hotelhez, melynek különlegessége egy fűtött pad fölötti mozaik, ami Tállya dűlőinek köveiből lett kirakva.

A megnyitón tokaj-hegyaljai borászok, kádárok, újságírók és az ő ismerőseik voltak jelen. Többek közt megjelent a tállyai Hollókői Mihály, Homoky András, a Szent Benedek Pincészettől Farkas Géza és Kalina Gábor, a Kalina Kádárüzem képviseletében. Mádról Szepsy István, Rátkáról Árvay János, Abaújszántóról a Pendits Szőlőbirtok jött el.

A megnyitóbeszéd után végigjártuk a szállodát, majd az állófogadáson megkóstoltuk a Szirmay-kúria borait. Utóbbi jó alkalom volt arra, hogy a borászok sokat beszélgessenek egymással a borvidék és elsősorban Tállya jövőjéről. Az Oroszlános borvendéglő új hotelszárnya ugyanis fontos mérföldkőt jelent Tállya és Tokaj-Hegyalja turizmusának fejlődésében. Vagy ahogy ezt a megnyitó után a mádi borász, Szepsy István is megfogalmazta: „Örülök, hogy Tállyán is ilyen szép dolgok kezdenek elindulni.”


A Mandiner.bort Homoky Dorottya tudósította képpel és szöveggel Tállyáról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés