Jelentősen megugrott az átjelentkezők száma – egyre többen döntenek úgy, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni

2024. május 07. 08:06

Már most több mint 15 ezren kérelmezték, hogy más településen voksolhassanak.

2024. május 07. 08:06
War In Ukraine Looms Over Hungary's Parliamentary Elections

Nyitókép: Janos Kummer/Getty Images

A várható magas részvételi arányt jelezheti, hogy jelentős mértékben megugrott azoknak a száma, akik a lakhelyüktől távol szeretnének szavazni. Ugyanis ha valaki az átjelentkezésbe energiát fektet, az minden valószínűség szerint, a választáson is részt vesz majd – írta meg az rtl.hu.

Már most több mint 15 ezren kérelmezték, hogy más településen voksolhassanak.

A választásra jogosultak száma ugyanakkor jelentős mértékben, nagyjából 18 ezer fővel csökkent március 13-a óta. A Nemzeti Választási Iroda ezt az elhunyt választópolgárok számával magyarázza, valamint azzal, hogy azok akik 2024. március 13-a után vesztették el szavazati jogukat, például közügyektől való eltiltás miatt, szintén nem nem élhetnek a szavazati jogukkal.

A választási iroda statisztikája szerint március közepén 7 millió 897 ezer 941 választó szerepelt a lakhely szerinti választói névjegyzékben, ez a szám hétfőre 33 ezer 439 fővel csökkent. A tízezer főnél nagyobb településeken csak néhány tíz fővel nőtt vagy csökkent a választói névjegyzékben szereplők száma, összesen pedig csak körülbelül másfél ezren éltek a lehetőséggel.

A helyhatósági választások esetén a törvény szigorúbb feltételeket ír elő az átjelentkezéshez, mint az országgyűlési vagy EP-voksolás esetében. Csak oda lehet átjelentkezni, ahol a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal már tartózkodási helyet létesített a választó. Így az idén csak azok szavazhatnak lakhelyüktől eltérő településen, akik február 11-ig bejelentették új tartózkodási helyüket, és az még június 9-én is érvényes lesz.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:48
🍓 ️ ­­I­g­­a­­­z­­­i n­­­i­­m­f­­­o­m­­á­­­n­i­­­á­­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
ihavrilla
2024. május 07. 09:30
"Már most" annyi? Hülye firkász. Ha február 11-ig lehetett átjelentkezni, akkor nem is lesz több.
Mr.Woof
2024. május 07. 09:00
A parlament honlapján megjelent egy törvényjavaslat, amiben az szerepel, hogy az egyházi személyeknek nem kéne jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, hogyha arról gyónás útján szereztek tudomást. A fideszes Dunai Mónika által beadott javaslatot a Kard blog vette észre.
auditorium
2024. május 07. 08:50
Más EU-tagállamokban csak a lakóhelyükön szavazhatnak a polgárok. Átjelentkezés nincs. Nem véletlenül. Még valami: okostelefont, fényképezőgépet tilos a választófülkébe vinni. X-elni is csak a Bizottság által adott speciális ceruzával szabad, egyébként érvénytelen a szavazás. Minden szavazókörzetben ott áll a rendőrség v. csendőrség (carabinieri) és gyakran a pártok megbizottja ellenőrzi a szavazatok összeszámolását. Ha netán átszámolás is van, akkor mindig találnak némi hibát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!