Azon morfondírozok, ha alakul egy olyan ellenzék az első kétharmad után, mely...

2024. március 11. 18:18

Fiatalabb generáció, nem kompromittálódott, és neadjisten hisz is valamiben...

2024. március 11. 18:18
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

Nyitókép: Mandiner.hu/Ficsor Márton

***

1. fiatalabb generáció, nem kompromittálódott, és neadjisten hisz is valamiben,

2. a jobboldallal szembeni összeesküvéselméletek helyett levonja a rendszerváltás és a neoliberális újkapitalizmus bukásának tanulságait,

3. a társadalom lenézése és hibáztatása helyett rohamtempóban kezd el alulról építkezni, leginkább helyi ügyek mentén,

4. felmérések nézegetése helyett mozgalmat indít, szubkultúrákat gyűjt be és identitást ad,

5. negatív kampány helyett megkérdezi a jobboldal új választóit, miért szavaztak a fideszre,

6. viszont nem egy másik, újabb és jobb nert akar, hanem élesen mást,

akkor a harmadik kétharmadot talán meg tudta volna akadályozni, a negyedik helyett pedig tán még a választásokat is megnyeri, ha nem is abszolút többséggel.

Viszont a geopolitikát és a nemzetközi munkamegosztást éppúgy nem tudta volna felülírni, mint a magyar társadalom mintáit.

(Nem írok didaktikus végkonklúziót.)”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. március 13. 16:47
Nagyjából a következő a véleménye az Orbán rendszerről. 1. Kompromittálódott a generációja, és nem hisznek semmiben. (Marhaság.) 2. Azt hiszi, h összeesküvés elmélet az Orbán-maffia elmélet. Nem, az tény. Téved: - nem bukott meg a rdváltás, mert nincs szocializmus), és - a “neoliberális újkapitalizmus” (bármi is az) sem. 3. Orbán lenézi és hibáztatja a népet, és felszámolta a helyi (önkormányzati) politikát. Ez korrekt. 4. Áállandó közvélemény kutatással keresik a figyelem elterelő dumákat. Ez ÍGY korrekt. Mi a szubkultúra? És értsék már meg:identitást nem kell “adni”! Az ADOTT. 5. Orbánék negatív kampányokat vezetnek. Korrekt. Minek kérdezné a jobboldal új választóit, miért szavaztak a fideszre, hisz már leírta: ez a “politikájuk”, vagyis azt adni a szájukba, ami a legkényelmesebb: mindig más a felelős, pl a brüsszelisták, migráncsisták és buzisták. Ja meg a kommunisták - csak nem mi, saját magunk. 6. Valami más kéne - írja még. Aha. Sztem ezért itt fenn, ne vegyen fel pénzt.
Zokni
2024. március 13. 09:59
“Aki minimálisan tájékozott, az tudja, h. ezeknél a NER csak jobb lett és lehet.” - utal a rd. váltáskori privatizáció egy-két esetére Ágota. Aki meg MÉG minimálisabban tájékozottabb, az meg azt tudja, hogy a tőkehiányt csak külföldről lehetett és kellett pótolni. És aki még ennél is kevésbé tájékozott, az meg azt is tudja, hogy a NER hogy, hogy nem, az EU-s támogatások és a nk-i gazd-i konjuktúra idejére esett. Az Ön tájékozottságán ül a béka?
Zokni
2024. március 13. 09:52
“…nincs olyan pont, hogy "a magyar érdekek mentén, külföldi támogatóktól szándékosan elhatárolódva" - írja Kánya. Nincs különösebb magyar érdek, amit óvni kellene a külföldtől. Ha mégis volna, azért a magyar állam, a magyar kormány és a magyar emberek a felelősök. Ami azt illeti például, az idegen nyelvek ismerete még mindig sokkal fontosabb lenne, mint a magyar “védelme”… És azt se feledjük, hogy a kulturális területről, valamint a helyi közösségektől, valamint az oktatásból/szociális hálóból és az eü-ből folyamatosan vonják ki a pénzt… De NEM a külföld…
Agnieszka
2024. március 12. 18:29
A hazai ellenzék végzete, h. volt 3 teljes kormányzati ciklusuk. Bokros-csomag, cukoripari vertikum, magyar könnyű és nehézipari felszámolás, erőművek, köz-szolgáltatók "eladása" garantált profittal, MÁV-cargo, MALÉV, reptér, autópálya lízingbe, az MNB dollárra kótyavetyélt aranykészlete, MOL részvények, ez egy nagyon hosszú sor. Aki minimálisan tájékozott, az tudja, h. ezeknél a NER csak jobb lett és lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!