Kemény kritikát kaptak a magyar sztárséfek: lesújtó a viselkedésük

2024. február 24. 05:36

„Nem tartom nagyra azokat, akiknek ekkora ismertség mellett sincs semmiféle felelősségtudatuk” – mondta a Mandinernek Lendvai Levente, a Mol Campus 28. emeletén üzemelő Virtu séfje, aki hisz a magyar termelőkben és alapanyagokban. Állítja, nem jut előrébb a hazai gasztronómia, ha külföldről rendeljük a prémiumtermékeket.

2024. február 24. 05:36
null
Klein Ron

Honnan ered a ragaszkodása a magyar ételekhez és alapanyagokhoz? Ez azért messze nem minden hazai séfre jellemző.

Olyan étteremben tanultam, ahol a luxusalapanyagok kerültek a középpontba, és szándék sem volt arra, hogy magyar termékekkel dolgozzunk. Egyszerűbb volt megrendelni a francia galambot, nem fektettünk energiát abba, hogy megkeressük a legjobb hazai termelőket. A Covid alatt kezdtem kutatómunkába és receptgyűjtésbe, miközben döbbenten néztem, hogy magukat magyar vendéglőként hirdető éttermek lazacos tagliatellét és fokhagymás királyrákot kínálnak. Minél jobban beleástam magam a témába, annál jobban feltűnt, hogy alig tudunk valamit a magyar ételekről – 10-15-öt marketingelünk a turistáknak, és ennyi, a többit elfelejtjük. Ezt nagyon szomorúnak tartom, és nem is akarok beletörődni.

És az elfelejtett ételek jobbak is lehetnek ennél a tizenötnél?

Persze! Ezek az ételek azért népszerűek ennyire, mert amikor megindult Budapesten a turizmus, az éttermek felismerték, hogy mikről hallottak már a külföldiek, ilyen például a gulyásleves, ezért leragadtak itt, ezt adják a mai napig. Pedig egy Jókai-bableves vagy egy korhelyleves…

A magyar termelők is képesek fejlődni

Mi a receptkutatás után a következő lépés? Azt látom, hogy az étlapon van Bródy pogácsája és Krúdy húslevese is.

Sok ételnél ma már van olyan technológiánk és alapanyagunk, amivel helyettesíteni tudjuk a külföldit, mondok egy példát: a legnépszerűbb fűszerkeverék megalkotására a magyar termelők is képesek, hiszen nagyon jó minőségű zöldséget szárítanak házilag.

Csak egyelőre nagyon szűk réteg érzi a motivációt, hogy elhagyja a francia alapanyagokat, a skandináv savanyítást, meg a többi népszerű megoldást.

Forrás: Virtu

Több ismert séf azt mondja, nincs elég minőségű és mennyiségű magyar alapanyag, ezért fordulnak a külföldi felé. Akkor ezt cáfolja?

Mivel sok étterem nem keresi a magyar termelőket, nem tudnak fejlődni, hiszen nincs kereslet az árura, bármilyen magas is a minősége. Ez egy ördögi kör, amire a bizalom a megoldás. Nekünk van olyan zöldségesünk például, akivel megbeszéltük, hogy a következő étlapra szeretnénk feltenni az édesburgonyát, így ő úgy fogja a földjeit kezelni, hogy ki tudjon majd minket szolgálni. Ez is azon múlik, mennyi energiát fektetsz bele: igen, könnyebb a multinál webshopon leadni a rendelést, mint beszélni a pékkel, hogy pontosan mekkora kenyérre lenne szükségem.

Magyarország volt Európa éléskamrája

Mit szólnak a kereskedők ehhez az irányvonalhoz?

Amikor a hentesünket felhívtam, hogy magyar hátszínt szeretnék, meglepődött, miért akarnék, az drágább. Mondtam neki, hogy nem baj, nekem mindenképpen magyar kell minden termékből, legfeljebb Közép-Kelet-Európát tudom elfogadni.

Attól nem jut előrébb a magyar gasztronómia, hogy a séf külföldi prémiumtermékeket rendel, legfeljebb maga a séf lesz ismertebb.

Akkor a Virtu konyhájában minden régiós alapanyag?

Így van. Magyarországot korábban Európa éléskamrájának nevezték, mi vittük a marhát Olaszországba, most pedig, ha jó húst akar vásárolni az étterem, legtöbbször külföldön talál. Egy feröeri kutató-fejlesztő séf barátom azt mondta, hihetetlenül jó az ízkombináció, amit mi készítünk például paprikából, tejfölből és savanyúkáposztából, ő külső szemmel nagy potenciált lát benne.

Tehát lehetne elismertebb is a magyar gasztronómia.

Igen, csak nagy probléma, hogy nem mutatjuk meg az igazi konyhánkat a Budapestre látogató külföldieknek: sok étterem úgy ad brassóit a turistáknak, hogy az valójában hasábburgonya sertéspörkölttel.

Minden iskolának lehetne zöldségeskertje

Viszont Magyarországon a televíziós műsoroknak is hála egyre népszerűbb a gasztronómia, már a séfek is lehetnek sztárok, megélhetnek a brandjükből.

És én ezt nem tartom helyes iránynak.

Szerintem van edukációs felelőssége azoknak az embereknek, akik ekkora reflektorfényt kapnak, és lesújtónak látom, hogy valakik csak a reklámért posztolnak órákról, alapanyagokról, bármiről.

Pedig eközben adott a kapcsolatrendszerük ahhoz, hogy például minden vidéki iskolának legyen egy kis zöldségeskertje, és a gyerekek megtanulhassák, hogyan kell paradicsomot ültetni.

Nem tartom nagyra azokat, akiknek ekkora ismertség mellett sincs semmiféle felelősségtudatuk, kizárólag az számít, hogy az éttermük minél jobban pörögjön, és csak akkor aktívak a közösségi oldalakon, ha abból bevételük származik.

Többen akarnak séfek lenni ezt a csillogást látva?

Igen, de épp ez a baj: mindenki rögtön séf akar lenni, mert azt látja, ha tudsz készíteni egy jó pürét, máris az lehetsz. Aztán, ha az iskolapadból nem rögtön a tálalópulthoz kerülnek, megsértődnek.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mol Campus 28. emeletén értelemszerűen önöké az ország legmagasabban fekvő tálalópultja. De mekkora kihívást jelent, hogy nem elég kinyitni a hátsó kaput, ha jön az áru?

Minden nap egy logisztikai feladatsort kell megoldanunk, hiszen százhúsz méterrel alattunk kell az árut átvenni, és nem lehet elkésni az időkapunkat a liftnél, hiszen a mesterséges intelligencia kezeli, öt perc késés valójában legalább tizenötöt jelent. De azért van hatalmas előnye is ennek a helyszínnek: modern környezetben dolgozunk, a reggeli kávénkat pedig csodálatos kilátás mellett tudjuk elfogyasztani, nem egy dohos belvárosi pincében.

Forrás: Virtu

Nyitókép: Virtu

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. február 24. 10:45
Amit a tv-ben néha látok, az még nullának is sok! Önteltek, szarságokat főznek vagy főzetnek! Egyikhez se mennék se ebédelni, se vacsorázni.
elégia
2024. február 24. 10:16
A Főmenű sztárséfje úgy kavargatja a rántást, mintha egy új atomelméletről tartana bemutatót. Olyan komoly, tudományos arccal, hogy attól válik nevetségessé. Ő nagyobb sztár, mint a friss Nobel-díjas fizikusunk. A világ már csak ilyen.
Savoiard
2024. február 24. 09:01
Dicséretes törekvés, de amíg a gasztronómia nem lesz általános tananyag, addig az a munka amit a cikkben szereplő séf vizionál, termelőtől a vendegig, csak egy tucatnyi üzleti vállalkozásnak hoz hasznot, semmint építi a hazai étkezési kultúrát. A lidli es teszko magyar igénytelen ehhez es ha igénye lenne esetleg, pénzt nem ad érte. De a magam részéről támogatom. Viszont ha már ennyire büszke arra mi honnan jön kedves séf úr.. a közép-kelet-Európa az kb Ukrajna.. mit akar onnan?! Inkább kelet-közép-európa lesz am amire gondolni tetszik. És a magamfajta “sznob” számára ezen a ponton merül fel mindig, ha valaki ennyire a részletek embere de az alapmuveltsegeben ekkora félreértés van, vajon higyjek-e abban a minőségben amit magáról hirdet? De azért hajrá!
abcd2k
2024. február 24. 08:54
A magyar gasztrokultúra koporsójába az EU csatlakozásunk ütötte be az utolsó szöget. A földalapú támogatások bevezetésével kivégezték a magyar agráriumot, amit a tsz-ek nem tudtak tönkretenni, azt az EU pillanatok alatt véghez vitte. Nem a termelés, vagy termék kap támogatást, hanem a föld, akkor is ha semmit nem termelnek benne. Ezek után versenyezzél a francia, német parasztokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!