Ha valami igazán hiányzik az ellenzéki politikából, az pont a következetesség

2024. február 20. 16:57

Pontosan tudta mindenki 2022-ben, milyen játékszabályok alapján indulunk a választáson, a kasszától való távozás után reklamációnak helye nincs.

2024. február 20. 16:57
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„2022-ben, amikor megalakult az új Parlament, heves vita alakult ki arról, hogy érdemes-e beülnie az ellenzéki képviselőknek az Országgyűlésbe és részt venni az ott zajló munkában. Végül az lett minden frakcióban a döntés, hogy érdemes. Ma minden ellenzéki frakció interpellál, írásbeli kérdéseket ad be, bizottsági tisztségeket visel, mindenki felesküdött az Alaptörvényre és mindenki az alapján vesz részt a Parlament munkájában.

Az LMP álláspontja ebben a vitában következetes. Szerintünk pontosan tudta mindenki 2022-ben, milyen játékszabályok alapján indulunk a választáson, a kasszától való távozás után reklamációnak helye nincs.

Ugyanez a helyzet a köztársaságielnök-választásnál is. Mi LMP-sek abban látjuk a feladatunkat, hogy jobb jelöltet ajánljunk az Országgyűlésnek, mint a Fidesz. Ezért is javasoljuk Dr. Hack Péter megválasztását, akiről így látatlanban ki tudom jelenteni, hogy jobb őre lenne az alkotmányos működésnek, mint a Fidesz jelöltje.

Megértjük, ha vannak, akik ezzel nem értenek egyet. Őket csak egy dologra kérem: ne dőljenek be  annak az ordító következetlenségnek, hogy valakik kedden bojkottálnak, szerdán interpellációt nyújtanak be, bizottsági elnöki tisztségeket adnak, amit szintén a fideszes többség választott meg, de közben néha-néha kivonulnak.

A kegyelmi botrány súlyos sebet ejtett a köztársasági elnöki intézményen, a magyar politikai életen. Közvetlen elnökválasztás ugyanakkor nem lesz. Az ellenzéki pártok többsége tehát megint csak kudarcot ajánl a választóknak, mi legalább alternatívát. Ráadásul jobb alternatívát. A közvetlen elnökválasztás szinte mindig pártjelöltet eredményez. Most pedig pont olyan jelölt kéne, aki nem egy adott párthoz lojális, hiszen a jelenlegi botrányhoz is ez vezetett. Mi eszerint jártunk el a jelölés ügyében.

Összességében azok a pártok, amelyek most bojkottról beszélnek, majd másnap besétálnak interpellálni, még a saját mércéjük szerint is következetlenek. Márpedig, ha valami igazán hiányzik az ellenzéki politikából, az pont a következetesség.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: A közös alap

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. február 22. 16:34
Hát, tőletek baszd meg, semmit sem várunk, ostoba szájtépés, meg örökös ellenkezés mindenre.. ezzel mit kéne kezdenünk?
catalina11
2024. február 21. 10:45
Ha valami igazán hiányzik az ellenzéki politikából, az pont a következetesség" nincs ebben semmi meglepő, nem véletlenül szolgálják Soros Györgyöt.. Soros György: „A tranzakciós piacgazdaságban mindenkinek a saját érdekét kell szem előtt tartania, így az erkölcs, a lelkiismeret csupán teher. Akik nem törődnek a többiekkel, sokkal jobban érvényesülnek. Korunkban az új szemlélet a sikert tartja a legfőbb célnak, és ehhez bármilyen eszközt megenged, és jogosnak tekint. Az üzletkötésen alapuló társadalomban az egyén mindenek felett áll, nem kell feltétlenül becsületesnek lennie, ez inkább hátrány." Lendvai Ildikó elvtársnő: „..megkapóan bevallotta a Mandiner angol nyelvű riportjában, hogy hát ők, a baloldali pártok azért vannak ott, mert Soros oldalán vannak. "
bagoly-29
2024. február 21. 10:22
A közvetlen elnökválasztás alkotmány módosítást kiván meg, azt meg 2/3os többséggel lehet bíztosítani! Tehát, egy ilyen ötlet csak néphülyitésre szolgál. Ha majd 2026-ban az ellenzék 2/3-ot szerez, akkor vehetik elő az ötletet ismét.
Forgalmazó
2024. február 20. 22:58
Hányok tőletek !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!