A Magyar Katolikus Egyház is megszólalt a kegyelmi ügy kapcsán

2024. február 16. 19:13

„A gyermekek bántalmazása, az ellenük elkövetett visszaélés súlyos bűn és bűncselekmény” – hangsúlyozták válaszukban.

2024. február 16. 19:13

Az elmúlt napok közbeszédet tematizálta Novák Katalin lemondása, és az ahhoz vezető kegyelmi ügy. Ezzel párhuzamosan Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter is bejelentette távozását a közéletből.

Ezt is ajánljuk a témában

A történtek kapcsán, kedden órákon át tartó meghallgatáson adott magyarázatot érintettségéről a kegyelmi botrányban Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában. Sorsáról végül titkos szavazáson döntöttek: a jelenlevők 86 százaléka akkor bizalmáról biztosította a református egyház vezetőjét.

Mint ismert Balog akkor az ellene felhozott vádakról úgy fogalmazott, „Én, mint a zsinat lelkészi elnöke, és egyben a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagja, kötelességemnek tartom egyházunk nyilvánossága előtt válaszolni a vádakra. Természetesen mindenki által tudott, hogy elnök asszonnyal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyok. Ő egyházunk egyik hűséges tagja. Erről az elmúlt években határon innen és túl sokan meggyőződhettek. Az is tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a köztársasági elnök tanácsadó testületének. Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik. Akár tévedtem, akár nem. Ez a tanácsadói szerepkörben magától értetődő. Döntéseket ő hoz, szuverenitása megkérdőjelezhetetlen”

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor egyre több közéleti személyiség tesz olyan kijelentést a különböző médiafelületeken, amelyekben távozásra szólítják fel a zsinat lelkészi elnökét. Legutóbb L. Simon László, a Nemzeti Múzeum korábbi igazgatója a Hír TV Napi Aktuális című műsorában azt mondta:

Az lenne a morálisan jó megoldás, ha Balog Zoltán lemondana.”

Ezt is ajánljuk a témában

Balog Zoltán szerepével nem foglalkoznak

A református püspök ügye és a kegyelmi ügy kapcsán az msn.com megkereste a Magyar Katolikus Egyházat.

Válaszában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata hangsúlyozta: a kegyelmi döntés az Apostoli Szentszékkel vagy a szentatyával és a katolikus egyházzal való egyeztetés nélkül született, hiszen ahhoz nem is szükséges az egyház véleményének kikérése. 

Balog Zoltán szerepével nem foglalkoznak, az ő ügye a Magyar Református Egyház illetékességi és felelősségi körébe tartozik.

A pedofíliával kapcsolatban viszont határozott álláspontot képviselnek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábban is hangsúlyozta, úgy most is megerősíti, hogy 

a gyermekek bántalmazása, az ellenük elkövetett visszaélés súlyos bűn és bűncselekmény, történjék az bárhol”. 

A Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat – írták.

Közölték továbbá, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az általa fenntartott Katolikus Pedagógiai Intézet néhány éve nemzetközi együttműködésben elindított egy gyermekvédelmi, prevenciófókuszú szervezetfejlesztési programot katolikus oktatási-nevelési intézmények számára – olvasható az msn.com-on.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2024. február 17. 10:50
-zsoltkom- Tudja valaki, hogyan lehet elérni azt a Facebook oldalt, ahol Máthé Zsuzsa 2024-ben írt eredeti beszólásai vannak? Nekem egy 2023 utolsó bejegyzésű jön csak elő.
bagoly-29
2024. február 17. 06:40
Azért ne csináljunk már a gyerekekből szentet! A gonosztevők, a Gyurcsányok, a Pressmannok s a többiek is voltak gyerekek s lám mi lett belőlük? Nevelés, fegyelmezés nélkül dudva lesz belőlük. Pláne ha a veleszületett hajlamuk is meg van hozzá.
bbalu56
2024. február 16. 21:40
A politikus, az egy szakma. Lehet minősíteni, de attól még az. Szabályokkal, törvényszerűségekkel, szakmai minimumokkal. Ezt, a Fényességes Nyugaton, jobb időkben, évekig tanulják ( a királyság azért nagyságrendekkel hatékonyabb rendszer, mint a démosz, mert egy királyt - jó esetben, évekig tanítanak, készítenek fel, szemben a totális amatőrökkel). Nos, ez az, ami nálunk hiányzik. Gyakorlatilag amatőröket "dob ki" a gép. Közepes tehetségű műfordítóból lett börtönvamzertől kezdve, jogászok, közgazdászok, rosszabb esetben karrierista senkikig, sokféle figurát - és ez csak a köz.elnök, akinek, lássuk be, a protokolláris szerepen kívül nagyon sok más dolga nincs (N.K. legalább tanult politológiát, de úgy látszik, hiányzott néhány óráról).
Csomorkany
2024. február 16. 20:41
Végre egy botrány, amiből kimaradtunk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!