Pincéből kell feltornászni a Momentumot: a budapesti olimpia megfúrása után most mihez kezdenek?

2024. január 26. 17:00

Programismertető várható vasárnap Donáth Annától, a Momentum Mozgalom régi-új elnökétől.

2024. január 26. 17:00
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Ha hinni lehet a kormánypárti elfogultsággal egyáltalán nem vádolható Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatás eredményeinek,

akkor a még a látszat-tisztújításra sem adó Momentum Mozgalom nagyobb slamasztikában lehet, mint korábban.

Míg novemberben a harmadik helyen állt támogatottságuk (6 százalékkal) a teljes népesség körében, jelentősen lemaradva a Demokratikus Koalíciótól (12 százalék), addig mostanra öt százalékra esett vissza a Momentum támogatottsága. Ezzel nemcsak a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP), de a Mi Hazánk Mozgalom is beelőzte a lila pártot.

Ezt is ajánljuk a témában

Így fut neki a január 28-i rendkívüli kongresszusnak a Momentum.

Momentumos látszat-tisztújítás

S bár tisztújításnak harangozták be a vasárnapi eseményt, erről az előzmények fényében szó sincs. Donáth Annáék annak látszatára sem törekedtek, hogy egy valódi, párton belüli küzdelem döntse el, kik vezethetik a budapesti olimpiát megfúró pártot. Már Gelencsér Ferenc pártelnöki posztjáról lemondó nyilatkozatából kiderült, hogy Donáth tér vissza a párt élére, habár a mozgalom alapszabálya alapján kizárólag a küldöttgyűlés hatásköre az elnök, az elnökség tagjainak megválasztása, visszahívása (3. fejezet, 49. §). És a leendő pártvezér sem adott esélyt a pluralizmusnak, mikor közölte:

visszatérek a Momentum elnökének”.

A héten ugyancsak arról lehetett olvasni, lefutott meccs lesz a Momentum új elnökének megválasztása, mivel a jelölési határidőig az elnöki posztra egyetlen jelentkező maradt Donáth személyében. (Ezáltal elmarad a párton belüli, de nyilvános fórumokon megrendezett vita az aspiránsok között.) Az új vezető mandátuma most nem kettő, hanem majd fél évre szól. Vagyis Donáth vezetheti a Momentumot a június 9-i, összevont európai parlamenti és önkormányzati választásokig. Nyáron pedig ismét lesz egy tisztújítás, ahol értékelve a történteket, már két esztendőre választanak pártvezetőt.

Donáth Anna úgy veheti át másodjára a Momentum vezetést, hogy sem ő (első ciklusában), sem elődje, Gelencsér Ferenc, sem azt megelőzően Fekete-Győr András nem töltötte ki az előre megszabott mandátumát. Idő előtt távozott Fekete-Győr, miután leszerepelt a 2021-es ellenzéki előválasztási procedúrán. Helyette jött Donáth, ki gyermeke születése miatt lépett hátrébb. Majd érkezett Gelencsér, akivel óriási mélyrepülésbe kezdett a lila párt, s aki a következőkkel jelentette be lemondását:

egy hivatalos tisztújítási folyamatot követően, a párt Küldöttgyűlésének támogatásával vegye át a Momentum vezetését és álljon fel egy új elnökség”.

Ezt is ajánljuk a témában

A miért mondott le kérdésre most nincs egyértelmű válasz, legalábbis ami Gelencsért illeti. Emlékezetes, de semmiképpen sem sikeres pillanata volt a leköszönő elnöknek, mikor tavaly szeptemberben, Orbán Viktor kormányfő szezonnyitó beszédére reagált, s amikor leült, annyit mondott a bekapcsolva maradt mikrofonjába Bedő Dávid padtársának, hogy „Hú, ezt nagyon elb@sztam”.

Gelencsér elnöksége sem ütötte meg a kellő mércét, mint jeleztük korábban, „Cseh Katalinon és Kerpel-Fronius Gáboron kívül egyikük sem ismert igazán, és ritkán is szerepelnek a nyilvánosságban. Ennek gyaníthatóan az az oka, hogy nem töltenek be komolyabb politikai funkciót, bár van közöttük fővárosi kerületi és szegedi önkormányzati képviselő is. Egyedül Kele János közgazdász, sportújságíró számít üdítő színfoltnak”.

Ezt is ajánljuk a témában

Szintén szokatlan, momentumos szempontból mindenképp, hogy Donáth, mikor jelezte, átvenné a stafétát, saját csapatot is hirdetett. „A párt legnépszerűbb politikusait.” Elemzésünkben írtuk: „a demokráciára oly kényes alakulatban a vezetőségcsere” a komplett elnökséget érinti, egyedül az európai parlamenti képviselő Cseh Katalin maradhat a Gelencsér-érából; bár a HVG megemlítette, a hat fős elnökségbe a Donáth által előre bemondottakon – Orosz Anna, Soproni Tamás, Hajnal Miklós, Bedő Dávid, Tompos Márton, Cseh Katalin – kívül is pályáznának a tömörülésből: Szemző Áron Pest vármegyei elnök, illetve Fábián Benjámin V. kerületi politikus.

Tehát e tekintetben várható némi izgalom, némi vita.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan lehet elrugaszkodni a holtpontról?

– teszik fel többen a kérdést, mások mellett a leendő pártelnöknek Donáth Annának, vagyis miként lehetne ismét tényező az ellenzéki oldalon a Momentum? A liberális pár hónapja azzal próbálkozott, hogy lehazugozta egykori ellenfelét, majd választási szövetségesét, a DK vezérkarát, vagyis Gyurcsány Ferencet és feleségét, Dobrev Klárát.

Sokan azt hitték, ezzel frontvonal nyílik a két tömörülés között, ám a Donáth úgy terelte vissza mederbe a Gyurcsány-kérdést – mert már javában folytak az egyeztetések a helyhatósági voksolásokat illetően –, hogy kritikája elvi jellegű.

Az új pártvezér programhirdetése vélhetően arra is ki fog terjedni, hogy állítanak e közös listát a DK-val, a Magyar Szocialista Párttal és a Párbeszéd-Zöldekkel, vagy csak a főpolgármester-jelölt – Karácsony Gergely – személyében lesz konszenzus az ellenzéki pártok e térfelén.

A másik térfélen ugyanis ott lebeg Vitézy Dávid egykori közlekedési államtitkár neve mint lehetséges Karácsony-utód, akit az LMP– Magyarország Zöld Pártja jelölne budapesti listáján, valamint a Jobbik-Konzervatívok és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjei: Brenner Kolomann és Grundtner András, akikkel a Mandiner.hu is készített interjúkat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ami pedig az európai parlamenti voksolásokat illeti: a Párbeszéd múlt hétvégén mutatta be európai parlamenti listáját, külön indul, ahogy az LMP, illetve a DK, utóbbi még tavaly jelentette be EP-listájuk első három jelöltjét Dobrev Klára, Molnár Csaba és Vadai Ágnes személyében. Az MSZP ezen nagyon változtatna, sőt, Kunhalmi Ágnes társelnök egy vekkerrel is megajándékozza Donáth Annát, akinek szintén voltak már olyan nyilatkozatai, amelyek arra engedtek következtetni: a Momentum készen áll a közös tárgyalások megkezdéséhez.

Nyitókép forrása: Facebook

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 29. 17:26
Várjuk ki a végét...
KBA98
2024. január 27. 09:43
A banda a hazaárlásban élen jár, remélem a büntetés is méltó lesz hozzájuk!
palicsi-2
2024. január 27. 08:05
Az igazán szegény az, aki ígérni sem tud!
kesztyu-2
2024. január 26. 23:21
kész elfogytak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!