Kiszivárgott: ezt írja Brüsszel a magyar jogállamiság helyzetéről

2023. július 05. 14:13

A tervezet főbb megállapításai Magyarországra nézve meglehetősen negatívak.

2023. július 05. 14:13

Kedden a Portfolio birtokába került az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének tervezete. A lap közölte, hogy a dokumentum tartalmában megegyezik a Politico által közzétett megállapításokkal.

A tervezet főbb pontjai Magyarországra nézve meglehetősen negatívak. Igaz ugyan, hogy

a dokumentum direkt jogi következményekkel nem jár,

azonban a magyar kormány ennek ellenére is aggódhat miatta. A Portfolio közölte, hogy „az Európai Parlament képviselői hivatkozási alapként további keménykedéseket követelhetnek Magyarországgal szemben a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF), valamint a kohéziós alapok forrásainak lehívásakor”.

Az elemzésben közölték, hogy három jogállamiságot érintő eljárás is fut Magyarország ellen.

Az első a hetes cikk szerinti procedúra, amely a tanácsi szavazati jog felfüggesztését jelentheti. Mellette a hétéves költségvetés forrásait blokkoló horizontális feljogosító feltételek rendszere, végül pedig a kondicionalitási eljárás, amely egyszerre hat ki az RRF és a 2021-2027 közötti kohéziós pénzek lehívására.

A jelentés ugyanakkor megállapítja, hogy összességében Magyarország bizonyos területeken előrelépést ért el. A pozitív fejlemények ellenére azonban még mindig jelentős problémák orvoslását várja el az Európai Bizottság a kormánytól. Az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása, a korrupcióellenes erőfeszítések megerősítése, a lobbizás átláthatóságának fokozása, sőt a média függetlenségének biztosítását is megemlítették.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
esvany-0
2023. július 08. 17:37
Egyre szánalmasabb már ez a kutyakomédia. Az ember zsebében kinyílik a szívlapát...
bölcsuhú
2023. július 07. 07:03
Csak azt nem értem, hogy a folyton sokszínűségről pofázó EB és EP miért nem viseli el a másszínűséget pl. hazánk és Lengyelország részéről s miért akarja azt büntetni? Amúgy, az aláírt Alapszerződésben csak a gazdasági vonzatú témákban volt kötelező a jogharmonizáció, a többiekben nem (igazságszolgáltatás, média, oktattásügy, egészségügy, tudományszervezés, vallásszabadság, stb) s akkor miért erőlteti az EU ezekben is az egyöntetűséget?
Szerintem
2023. július 05. 20:14
Semmi más, csak politikai leszámolás, mert nem mindenben értünk egyet az ideológiai, többségi fősodorral. Eltanulhatnánk és bevezethetnénk ezt itthon is, a kormánnyal egyet nem értők szankcionálásával. A demokrácia viszont arról nevezetes, hogy elvileg el kell tűrni ez eltérő nézeteket is és érvekkel velvenni a versenyt. Ha csak egyetlen ideológia engedélyezett és minden attól eltérő gondolat büntetni rendelt, mint az EU-ban, az maga a kvázi egypártrendszerű diktatúra. Persze, mert a józan ész ellen értelmesen érvelni képtelenek, mert nem is lehet.
Szerintem
2023. július 05. 20:06
Hasonló jogállamisági jelentést én is tudnék 5 perc alatt csinálni a moslékos hazug, csaló, külföldiek fizetett ügynökeiről. Vagy még célzottabban a fővárosi polgármesteri hivatalról és megvannak a szankcionálási ötleteim is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!