Szigorúak a szabályok: itt vannak a legfontosabb tudnivalók a szilveszteri tűzijátékhoz

2023. december 31. 08:17

A petárda szigorúan tilos, a tűzijáték is rendkívül szigorú keretek közé van szorítva, ha valaki mindenáron ki akarja próbálni.

2023. december 31. 08:17
New Year's Eve Fireworks In London
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Az év utolsó heteiben a nagyobb boltok parkolóiban mind megjelentek a pirotechnikai eszközöket árusító standok, ahol ha valaki tényleg nem tudja megállni, hogy ezeket az eszközöket használja, be tudja szerezni. A hatóságok is azt kérik, hogy ha valaki olthatatlan vágyat érez a tűzijáték és egyéb társai iránt, akkor azokat ezeknél a hivatalos, minősített és ellenőrzött árusoknál szerezze be, ne pedig az aluljárókban. Egyelőre csak a bódék vannak kint a parkolókban, ezeken a helyeken a forgalmazás csak december 28. és 31. között lehetséges.

Ne vásároljunk illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük!”

– hívták fel a figyelmet.

Csúnya vége lehet

A hatóságok évről évre csinálnak felvilágosító kampányokat, teszteket, videókat, melyben azt próbálják nyomatékosítani, mennyire nem játékszerek ezek az eszközök. 2023 első napján a rendőrség által közzétett adatok szerint a legutóbbi szilveszter sem múlt el szabálysértések nélkül, ugyanis 2022. december 31-én 12 óra és 2023. január 1-jén 6 óra között 18 esetben 17 személlyel szemben indított eljárást a rendőrség országszerte. 

Kiemelték, hogy összesen négy súlyos és hat könnyű sérüléssel végződött balesetről tudnak, az egyik eset Zalaegerszegen történt, ahol egy gyermek mellett robbant fel egy tűzijáték, Zircen pedig egy fiatalkorú „úgy gyújtotta meg a pirotechnikai eszközt, hogy kézsérülése keletkezett”. De okozott Bódvaszilvason tűzijáték égési sérülést is, valamint Petneházán egy gyerek kezében robbant fel egy petárda.

Miskolcon szintén tűzijáték szabálytalan használata miatt kiégett egy lakás”

– írta a rendőrség, amihez többet nem is fűznénk hozzá.

A hatóságok nem győzik hangsúlyozni, hogy ezek az eszközök nem játékszerek, az Országos Mentőszolgálat például tavaly még szilveszter előtt tett közzé egy fotót, melyen petárdáktól roncsolódott kézfejeknek a röntgenfelvétele látható. Sajnos ez sem tántorította el a legutóbb megsérült petárdázókat, de hátha idén javul majd a helyzet.

Ha be akarja tartani a törvény

A petárda 2005 óta teljes tilalom alatt áll, azaz nincs olyan periódus az évben, mikor lehetne használni. Nem úgy a tűzijátékok, amelyeket bizonyos keretek között ki lehet próbálni. A rendőrség által közzétett szabályok szerint 

  • az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, 
  • míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.
  • A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. 
  • A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában. 

Megismételték, hogy pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel.

Fontos kiemelni, hogy a fel nem használt, hibás vagy lejárt (3. pirotechnikai osztályba tartozó) termékeket szilveszter után öt nap van visszavinni, amit a forgalmazónak kötelessége térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Magyarországon magánszemélyeknek továbbra is tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni! 

– nyomatékosított a rendőrség.

Így kerülhető el a tragédia

A Katasztrófavédelem is rendszeresen oszt meg tájékoztató anyagokat: a legutóbbit például azzal kezdték, hogy a tűzijátékokkal kapcsolatos tűzmegelőzés már a vásárlásnál kezdődik. Arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból, mivel ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek. 

A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban, minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű”

– jelentették ki, majd azzal folytatták, hogy a megvásárolt pirotechnikai eszközöket ne tároljuk a tűzhely vagy a fűtés közelében, ugyanis a meleg hatására idő előtt működésbe léphetnek. 

Szilveszter éjszaka ráadásul sok háziállat megszökik az ijedtségtől, akiket a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk. Arra kérik a gazdikat, hogy ne kössék ki a kutyákat, hanem engedjék be a lakásba/házba, legyen bekapcsolva a tévé vagy a rádió, hogy kevésbé hallják a durrogást. 

Nyitókép: Manuel Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2024. január 01. 21:47
volt már a világtörténelem során olyan hülye, aki a megmaradt pirotechnikai eszközt visszavitte 5 napon belül, hogy leadhassa térítésmentesen és költség felszámítása nélkül?
bakafant-28
2023. december 31. 15:18
Nem tudom elképzelni,mitől lesz örömérzetük a tüzijátékozóknak,de biztos,bennem a hiba.Viszont,ha már árulni kell(?) ezeket a szarokat,legyen beépítve az árába a tűzoltók,mentők kivonulása,a kórházi ellátás,rehabilitációt,kiégett lakásokat kártalanító rész.Mondjuk,9500 ft a baromnak a játékszer+ 15000ft a kártalanítási alapba=24 500ft.Jó szórakozást!
alexandrosz-2
2023. december 31. 15:02 Szerkesztve
A zsidó komcsi tempó tombol itt is, a sok cuckoldkonzi mesüge nehezen viseli el, ha mások szilveszterkor jól érzik magukat. Hanukkázzatok majmok!
Szvv
2023. december 31. 13:52
https://mandiner.hu/belfold/2023/12/egy-tacsko-az-illegalis-petardazas-idei-elso-aldozata-video
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!