Eldőlt, mennyivel nő a minimálbér és a garantált bérminimum

2023. november 15. 19:59

Megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. A hivatalos bejelentés csütörtökön várható, de a Mandiner megtudta a legfontosabb részleteket.

2023. november 15. 19:59
Nagy Kristóf

Gyakorlatilag megállapodtak a háttérben szakszervezetek és a munkáltatók a minimálbér és a garantált bérminimum új összegéről, a végleges béralku bejelentésére csütörtökön kerülhet sor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülése után.

Mennyivel nő a minimálbér és a bérminimum?

A Mandiner úgy értesült, hogy a legfontosabb kérdés eldőlni látszik: a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedhet, várhatóan decembertől. Információink szerint az előrehozott béremelés is megvalósulhat, noha a munkáltatók korábban egyösszegű, adó- és járulékmentes egyszeri bérkompenzációra tettek javaslatot. A kormány ezt elvetette, mivel a legfeljebb 100 ezer forintos kifizetés nem lett volna kötelező, így sokan kimaradtak volna az inflációs kompenzációból.

A minimálbér 

  • 15 százalékkal emelkedhet. Bruttó összege így 232 ezer forintról 266 800 forintra nőne,
  • a kedvezmények nélkül számolt nettó összeg pedig 154 200 forintról 177 500 forintra emelkedhet.

A garantált bérminimum

  • 10 százalékkal nőhet, bruttó 296 400 forintról 326 ezer forintra,
  • kedvezmények nélkül számolva nettó 197 100 forintról 216 800 forintra emelkedhet az összeg.

Úgy tudjuk, a korábbi évekhez hasonlóan a bérmegállapodás bérajánlást is tartalmazhat, ami elsősorban az állami vállalatok munkavállalóinak bérrendezéséhez adhat iránymutatást, noha a többi vállalkozásnak is illik figyelembe vennie a minden munkavállalóra érvényes ajánlást. Ennek pontos mértékéről egyelőre keveset tudni, de több mint valószínű, hogy a bérajánlás is kétszámjegyű lesz.

A munkáltatók megígérték: recesszió után jöhet a béremelés

A legutóbbi egyeztetésen a munkáltatók jelezték, egyelőre a végleges javaslatukkal megvárják a harmadik negyedéves GDP adatot, mivel a nem exportáló vállalkozások a belső fogyasztás visszaesése miatt nehézségeket tapasztalnak, így a garantált bérminimum kétszámjegyű emelése gondot okozhat a legkisebb cégeknek. 

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Mandiner megkeresésére korábban arra emlékeztetett, a munkáltatói oldal a bértárgyalások kezdetétől jelezte, hogy a harmadik negyedéves GDP adatok megjelenését követően, vagyis november 15 után alakítja ki végleges álláspontját a garantált bérminimum emelésének mértékéről és a legkisebb keresetek előrehozott, decemberi korrekciójáról.

Ezt is ajánljuk a témában

Nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest, a harmadik negyedévben 0,9 százalékkal bővült a GDP. Ez fordulatot jelent: Magyarországon véget ért a recesszió. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt héten egyértelműen a szakszervezetek mellé állt és jelezte, a hazai fogyasztás újbóli felpörgetése elengedhetetlen ahhoz, hogy a hazai vállalkozások és a gazdaság ismét tartós növekedési pályára állhasson, ezért a legkisebb keresetek kétszámjegyű emelését támogatja. A következő években pedig a kormány célja, hogy ismét legalább évi öt százalékkal emelkedjenek a reálkeresetek.

A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emeléséről szóló megállapodást támogatja az is, hogy az infláció ismét egyszámjegyű lett. A fogyasztói árak emelkedése átlagosan 9,9 százalék volt októberben, éves alapon. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hajszálnyival 10 százalék alá esett az infláció üteme

Októberben az infláció fontos mérföldkőhöz érkezett, és ha csak hajszálnyival is, de 10 százalék alá csökkent. Az egy számjegyű infláció egyelőre nem az inflációs cél elérését jelenti, a pénzromlás további leszorításán még dolgozni kell.

Perlusz László korábban a Mandinernek azt is kiemelte, 

nem kizárólag a GDP adathoz kötik a garantált bérminimum emelését, hanem figyelembe veszik azokat a kedvező folyamatokat is, amelyek a gazdaság újbóli növekedése felé mutatnak 2024-től.

Mindez tehát alátámasztja, hogy a minimálbérhez képest jóval több munkavállalót érintő garantált bérminimum emelése elérheti a 10 százalékot.

A szakszervezetek garanciát kérnek a bérreformra

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége korábban jelezte, azt kérik, hogy a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás után, de még ebben az évben elkezdődjenek a tárgyalások annak a hosszútávú bérstratégiának a kidolgozásáról, amely meghatározza a következő éveket, és amelynek egyik legfontosabb eleme az országos garantált bérminimum megszűnése. A középfokú végzettséghez kötött legkisebb kötelező keresetet ágazati bérminimumok váltanák fel. 

Ehhez ugyanakkor a következő években életet kell lehetni az úgynevezett Ágazati Párbeszéd Bizottságokba, amelyek tagjai a munkavállalók és a munkáltatók képviselői lennének. A hatályos törvények lehetővé teszik ezek érdemi működését, ám apróbb korrekcióra az átmeneti időszakra szükség lehet. A két független konföderáció az óriási bérreformmal kapcsolatos alapfeltételeket már a csütörtökön megszülető megállapodásba is belefoglalná.

Ezt is ajánljuk a témában

A Gyurcsány-barát szakszervezet idén is szabotálná a megállapodást 

Egyelőre kérdéses, hogy a VKF keretében köttetik-e meg a bérmegállapodás, vagy a baloldalhoz ezer szálon kötődő Magyar Szakszervezeti Szövetség – hasonlóan a korábbi évekhez – idén is elkaszálja a szociális párbeszéd keretin belül kötendő egyezséget. 

A MASZSZ az utolsó pillanatban, a legutóbbi, múltheti tárgyalási forduló előtt új javaslatot mutatott be a másik két konföderációnak, amelyben legalább 15-20 százalékos béremelést követelt. Ez meglepte a független szakszervezeteket, amelyek az elmúlt hónapokban következetesen úgy vélték, a munkavállalói követelésekkel kapcsolatban ugyanazt az álláspontot képviseli mindhárom országos szakszervezet.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha a MASZSZ nem írja alá a bérmegállapodást, akkor várhatóan a többségi döntés értelmében a kormány saját hatáskörben hirdeti ki kormányrendeletben a megállapodás tartalmát. Ez ugyanakkor nem kötelessége a kormánynak, vagyis

ha a Gyurcsány Ferenccel és pártjával kiváló viszonyt ápoló Magyar Szakszervezeti Szövetség politikai érdekből nem megy bele a bérmegállapodásba, az is előfordulhat, hogy nem változik sem a minimálbér, sem a garantált bérminimum összege, ahogy erre 2021-ben már volt példa, amikor csak februártól nőttek a legkisebb keresetek.

Több mint egymillió embert érint a minimálbérek emelése

A minimálbér emelése közvetlenül 250 ezer munkavállalót érint. A legkisebb bér emelésének ugyanakkor tovagyűrűző hatása van, mivel a legtöbb szociális juttatás és kisgyermek neveléséhez köthető támogatás számítási alapja, de egyebek mellett befolyásolja az őstermelők kedvezményét vagy az állami cégek vezetőinek fizetését is.

A garantált bérminimum emelése közvetlenül 800 ezer munkavállalót érint. A középfokú végzettséghez kötött munkakörökben adható legkisebb fizetés emelésének ugyanakkor szintén széleskörű hatása van: nagyjából 200-250 ezer munkavállalónak a fizetését is emelnie kell a munkáltatóknak a bértorlódás kezelése érdekében. Az érintettek a bérminimum összegénél jelenleg többet keresnek, ám az emelés után keresetük – korrekció nélkül – már nem érné el az új összeget.

Nyitókép: Getty Images

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. november 16. 19:28
Obsitos Technikus Pardon, nem tudtam, hogy a feltételes mód számodra konkrétumot jelent.
Átoperált Kiscsoportos
2023. november 16. 15:07
"pumuklik 2023. november 16. 12:22 Vissza az árnyékszékbe! " Kár, h 1 személyes ... de mit keresel benn már órák óta anyáddal? Lerúgott magáról a húgod, jó lesz a mutter is?
pumuklik
2023. november 16. 12:22
"Átoperált Kiscsoportos 2023. november 16. 11:52" Ne kínlódj büdös dk-s patkány! Vissza az árnyékszékbe!
Átoperált Kiscsoportos
2023. november 16. 11:52
"2023.11.10. nickgrabowszki Szembeötlő a kontraszt a mindennapi tapasztalat, és aközött, ahogy a kormány és propagandája interpretálja a gazdasági híreket. A kormány szerint ugyanis kizárólag az ő érdemük, hogy lassult az infláció, és 10% alá csökkent az éves áremelkedés üteme. A hatalmas győzelemmel ugyanis több probléma is van: Ez még mindig a legnagyobb áremelkedési ütem az Unióban. Három és félszer akkora, mint Nyugat-Európa inflációja. Nagyobb, mint Nyugaton akkor volt, mint amikor az Orbán-kormány azt hangoztatta, hogy az EU lábon, tüdőn, egyéb testrészeken lőtte magát. Háromszorosa a jegybank inflációs céljának. Még annál is nagyobb, mint amikor Orbán 2022. májusában, a választási győzelmet követő beiktatási beszédében megígérte, hogy megfékezi és megszelidíti az áremelkedési ütemet. Az egyszámjegyű célt egy éve lengette be. Közben az áremelkedési ütem még jobban emelkedett. Januárban például 26%-os is volt." Jöhetnek vinnyogni a Kopejka Elvtársak !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!