Mérő Vera is reagált az RTL-es Sztárbox-botrányra: megvédte a buzizó Rácz Jenőt a cigányozó Istenes Bencével szemben

2023. november 29. 22:56

A két sértő beszólás közül az eset körülményeire tekintettel választotta ki a súlyosabbat az aktivista.

2023. november 29. 22:56
null

Az RTL Sztárbox című műsora hétről hétre komoly visszhangokat vált ki a társadalomban és a közéleti szereplőkben egyaránt. Legutóbb Mérő Vera szociológus, aktivista fejtette ki egyik mozzanatáról a véleményét közösségi oldalán. Történt ugyanis, hogy a balliberális kereskedelmi csatorna két sztárja, a műsorvezető Istenes Bence és a főzőshow-vezető Rácz Jenő könnyed bokszmeccse szó szerint élet-halál harccá alakult, miután előbbi olyan kollázst ( kommentekből készített klipet) rakott ki közösségi oldalára, amelyben az egyik kommentelő cigányozta Ráczot. A séf ezt nagyon zokon vette, és Istenes bocsánatkérése ellenére sem felejtette el: mindkettejük bevallása szerint folyamatosan  »gyere, itt a cigány, üssél, ennyit tudsz« -megjegyzéssel szurkálta Istenest a négy menet alatt. Istenes szerint emellett rendszeresen buzizta is őt a meccs alatt, amit Rácz nem említett. A szorost mérkőzést végül kisebb botrányt kiváltva pontozással Rácz nyerte, Istenes nem volt hajlandó kezet fogni vele a meccs után, és azóta sem állnak szóba egymással. 

Minderre reagált a nőjogi aktivista, aki bejegyzését úgy kezdte, „a kutya nem kérte, de segítek”.

Majd kijelentette, hogy

 a ringben b*zizni nagyon ronda dolog, 

de ha egy nyilvánvalóan hetero embernek mondja, aki mondja – ha mondta egyáltalán –, az nem, nem ugyanolyan, mintha valakit a tényleges származása miatt gyaláznak nyilvánosan vagy bárhogy”.
 

Eztuán ismertette, hogy „az inkriminált insta-sztori pedig nem »kikerült«, nem valahogy, véletlenül odareppent, hanem kitette az 540 000 követővel rendelkező profil tulajdonosa. Tudatosan, hiszen egy kollázsról beszélünk, amelyhez sok-sok üzenet, hozzászólás közül kellett válogatni, majd a kiválasztottakat összeollózni. 

A felelősség ilyetén hárítása olyasmi, amiért már az oviban is megdorgáljuk a gyerekeket

 – húzta alá az influencer.

Mérő Vera ezután leszögezte, hogy „a magyar történelem rákfenéje, hogy nem nézünk szembe a felelősségeinkkel. Aki viszont most hárít, fél lábbal Németországban épített karriert, ahol biztosan találkozott a helyi kultúrával, amelynek alapvetése a szembenézés a tettekkel és felelősségekkel. Ez a szemlélet tehát bizonyára nem idegen a megszólalónak (...)” – írta.

„Lassan illene vállalni a felelősséget, a gyerekes csapkodás helyett”

„Nem »kikerült«, kedves Bence. Kitetted. És nem igazán sikerült bocsánatot sem kérni érte” – fűzte hozzá. 

„Én személy szerint, ha a b*zizást nem is helyeslem, sőt, semmilyen körülmények között nem fogadom el, valamennyire mégis meg tudok érteni egy olyan – csak a címzett által hallható, nem 540 ezer követő által látható – mondatot, hogy »gyere, itt a cigány, üssél, ennyit tudsz, kis b*zi?« Pont azért, mert nem, a kettő nem ugyanaz” – hívta fel a figyelmet Mérő.

„Az egyik gyűlöletkeltő nyilvános uszítás egy valóban roma származású ember ellen egy fájdalmasan rasszista országban, 

a másik pedig bármilyen alpári, egyszerűen arányos reakció. 

Amiben nyilvánvalóan nem volt homofób szándék, hiszen a címzett - javítson ki, ha tévedek -, nem lmbtq személy. Nem úgy ítélendő meg ez, mint a kirekesztő és gyűlöletkeltő szándék a rasszista kommentekben, az ugyanis letagadhatatlanul ott volt, a posztoló pedig jóváhagyta ezt a megosztással” – magyarázta a szerző. 

Amiért lassan illene vállalni a felelősséget, a gyerekes csapkodás helyett.

Remélem, segítettem” – zárta gondolatait Mérő Vera.

A teljes bejegyzést alább olvashatják:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. november 30. 15:59
Ebben az országban rasszisták csak az ellenzékben vannak. Még mielőtt ez a hülye betolná a retek klubbot kormánypropagandának. Hogy nem szakad le az ilyen pofája.
Gullwing
2023. november 30. 11:19
Nos a zsidólibcsi szerint a buizit nem, lehet buzizni de a heterót igen.... Ja és a buzi az nem származás ócska kurva.. Valaki tényleg kitakaríthatna már a zsidó szemetet az országból.... Pl. a zsidók.
Uztu
2023. november 30. 07:50
Hölvyeim és Uraim (és mind szar ezek között), mocskos buzi cigányok vagytok egytől eggyig. Köszönöm! *tapsvihar* 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Uztu
2023. november 30. 07:47
Cigányozás fontosabb mert nagyobb kárt okoznak kint a buzik. Meg őket védi is foggal körömmel a kormány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!