Ilyen büntetést kaphatnak a Nemzeti Színház szörnyű balesetének felelősei

2023. november 14. 08:17

Felmerült a felelősség kérdése.

2023. november 14. 08:17

A péntek esti Rómeó és Júlia előadáson történt súlyos baleset után felmerült a Nemzeti Színház felelősségének a kérdése, és az, vajon milyen büntetésre számíthatnak a felelősök.

Fellegi Nándor ügyvéd, a Maráczi, Fellegi és Társai Ügyvédi Iroda partnere az Index megkeresésére elmondta, a színháznak kötelessége megtéríteni a károkat a színészek felé, de hogy pontosan milyen költségei lesznek az intézménynek, és jár-e szabadságvesztéssel, az a baleset körülményeitől függ.

Az ügyvéd szerint először is fontos kérdés, hogy a színészek munkaviszonyban álltak, vagy megbízásos szerződéssel dolgoztak a színháznak. Fellegi szerint az intézmény köteles megtéríteni nemcsak az egészségügyi ellátást, de az egyéb károkat is, mint például a jövedelem, amitől a sérüléseik miatt elesnek. Hozzátette, a kár pontos összegének meghatározásához azt is tudni kell, mekkora felelősségük volt a munkavállalóknak a balesetben.

Azzal kapcsolatban, hogy járhat-e szabadságvesztéssel a tragikus baleset, kijelentette, vizsgálni kell, hogy az intézmény előzetesen mennyire tartotta be a munkaügyi előírásokat. 

„A sajtóban megjelent források alapján a színészek a korábbiakban is jelezték, hogy a díszlet balesetveszélyes. Ezt a körülményt egy esetleges hatósági vagy bírósági eljárásban ugyancsak nem lehet figyelmen kívül hagyni a felelősség értékelésénél” – írja a lap.

Emellett az is fontos kérdés, hogy volt-e biztosítás kötve a színészekre. Az ügyvéd szerint „ha a biztosítási jogviszony lefedte ezeket a baleseteket, és ez a biztosítási összeg lehívható és fedezi a károkat, az is meggyorsíthatja ezt a megegyezést.”

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Gajdics Ottó

Magyar Nemzet

Idézőjel

Vidnyánszky Attila lemondásával bebizonyította, hogy nem csupán nagy művész, hanem mindannyiunk elé példaként állítható nagy formátumú ember is.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wombatmenhely
2023. november 15. 10:57
Jó magyar szokás szerint jaj a portásnak/takarítónőnek/kulisszatologatónak! (Utóbbi meg nincs is, de rá lehet kenni a balhét.)
bölcsuhú
2023. november 14. 18:04
Hát egy lábszárcsont törés és ujjtörések nem tartoznak éppen az életveszélyes sérülések közé! Örüljenek, hogy ennyivel mgúszták! Amúgy, Szász elmondta 2 éve egy interjúban, hogy az egykori vívó Hercegh mint Rómeó, azért tudta felemelni, mert sportos testalkatú, ami Horváthról nem igazán elmondható! Pláne egy kis erkélyen, ahonnan lelépve 4 métert lehet zuhanni! DE ki találta ki ezt az erkély magasságot?
kbs-real
2023. november 14. 12:50
Ez nem vitásan munkabaleset. Ha tehát a sérültek munkaviszonyban álltak, baleseti táppénzt kapnak, ami a távoilléti díjuk 100%-a. Bérkiesésük tehát nincs. Item, a munkabalesetben sérült munkavállalók gyógykezelése, beleértve a szükséges gyógyszereket, gyógyászati eszközöket, 100%-os tb-támogatottságú, kár tehát itt sincs. Egyébként munkabaleset esetén nincs helye a kármegosztásnak; csaknem közömbös tehát, hogy a sérült munkavállaló közrehatott-e. (A munkáltató csak akkor mentesülne a felelősség alól, ha bizonyítaná, hogy kizárólag a munkavállaló jogsértő magatartása okozta a balesetet. Kizárólag.) ./.
chief Bromden
2023. november 14. 09:08
Mit kerestek egymás karjaiban ahol a nézők nem láthatták őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!