Rekordot döntött nyáron a hazai turizmus

2023. október 04. 15:02

Több mint hatmillió vendég fordult meg a főszezonban a magyar szálláshelyeken, továbbra is Budapest a legnépszerűbb.

2023. október 04. 15:02
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„A magyar turizmus és a Balaton is köszöni szépen jól van” – jelentette ki az elmút időszak kritikáira is reagálva Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatóságának elnöke, a nyári turisztikai szezont értékelő szerdai sajtótájékoztatón.

Mint mondta, nagyszerű nyári hónapokon vagyunk túl,

több mint 6 millió turista érkezett a magyarországi szálláshelyekre, összesen 17,1 millió vendégéjszakát eltöltve. 

Ez 1 százalékkal haladja meg a tavalyi és 6,3 százalékkal az eddigi rekordot jelentő 2019-es adatokat.

A külföldi vendégek száma 2,6 millió volt, míg 3,6 millió magyar foglalt szálláshelyet az országban a nyári hónapokban.

Guller Tamás elmondta, hogy a pandémia alatt a belföldi turizmus felé billent az inga, de ez nem volt egészséges. Mostanra azonban helyreállt a belföldi-külföldi turisták közötti egyensúly. Az ügynökség igazgatója szerint minden remény megvan arra, hogy a magyar turizmus legjobb éve legyen az idei. 

A főbb számok: 

 

  • 2023 június 1. és augusztus 31. között 6,2 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre
  • A vendégéjszakák száma 17,1 millió volt, ami 3 százalékkal haladja meg a 2019-es szintet
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 84 milliárd forint volt a nyáron
  • A Balatonnál a főszezonban 5,4 míg a fővárosban 4 millió vendégéjszakát regisztráltak

 

Ahogy Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal elnökének szavaiból kiderült, 

az idei augusztus is erős hónapon volt: 2,3  millió vendég fordult meg a hazai szálláshelyeken. 

„Hat százalékkal több külföldi érkezett hozzánk a nyár utolsó hónapjában, amely elsősorban az Atlétikai Világbajnokságnak köszönhető” – mondta a KSH elnöke. 

Budapest turisztikai szálláshelyein a külföldi vendég-éjszakák 46 százalékát regisztrálták, a legnépszerűbb téréség pedig a Balaton volt, 23 százalékos részesedéssel. 

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta, hogy bár nehezen indult a balatoni szezon, de a végére a helyére került minden, így megnyugtató a helyzet. A magyar szállodaipar nagyon eredményes szezont zárt idén. „Régóta vártuk hogy a főváros visszatérjen a korábbi szintre és ezen a nyári rendezvények nagyon sokat segítettek” – mondta Flesch Tamás. Az árakkal kapcsolatban hangsúlyozta:

Budapest nem drága nemzetközi összehasonlításban és ez igaza szállodák áraira is. 


Tájékoztatás szerint 2019 nyarához képest a szállodák is 5 százalékkal több vendéget fogadtak a Balatonnál, és nemcsak a külföldiek (+4 százalék), de a hazai turisták közül is többen (+5 százalék) választották a magyar tengert a főszezonban. 

Guller Tamás közölte: „Az erős nyári eredmények mellett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatainak köszönhetően már látszanak a szeptemberi számok is, amelyek szerint a vendégéjszaka-fogalom január- szeptember között már közel 33 millió volt. Ez országosan 1,2 százalékkal múlja felül a 2022-es értéket, és mindössze hajszálnyival kevesebb mint 2019-ben.”

Az MTÜ igazgatósági elnöke szerint céljuk, hogy 2030-ra évi 20 millió vendéget fogadjon hazánk, akik 50 millió vendégéjszakát töltenek el a magyarországi szálláshelyeken. 

Nyitókép: Az épülő BalaPort szállodakomplexum Balatonfüreden. (Fotó:MTI/Vasvári Tamás )

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gusztiapu
2023. október 08. 13:33
Nem tudom, jövő nyáron hogyan fogják kikalkulálni, hogymer horvátban minden ócsób... Ugyanis jön az idegenforgalmi adó, ami jócskán fogja terhelni a turistákat (is).
Gullwing
2023. október 04. 17:04
Mocskos libcsik már a szezon megkezdése előtt nyivákoltak hogy milyen szar lesz a szezon...
Vata Aripeit
2023. október 04. 16:58
Látom a sok idióta most itt veri a seggét a földhöz. Nem mindegy nekik? Képesek a kisszékről, amin ülnek rázni az öklüket, hogy nem volt itt senki a nyáron, senki nem ment sehova a nyáron, főleg a balatonra nem. Mintha ez a szájtépés érne is valamit. Az a baj, hogy pénteken megint tele lesz az M7-s. Szarjankók.
lauderstenonis-2
2023. október 04. 16:49
Egyébként marha vicces a cikk. https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok#/hu/list/ksz 2023. június A vendégek száma 3,8%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8%-kal csökkent 2022 júniusához képest 2023. július A vendégek száma 4,3%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 1,0%-kal csökkent 2022 júliusához képest 2023. augusztus A vendégéjszakáké 0,8%-kal nőtt, a vendégek száma 3,8%-kal csökkent 2022 augusztusához képest A belföldi vendégek száma 10, a vendégéjszakáké 6,0%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 1,3 millió, az eltöltött vendégéjszakáké 3,8 millió volt a turisztikai szálláshelyeken A külföldi vendégek száma 6,0, a vendégéjszakáké 11%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 1,0 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. Ezt eladni rekordként...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!